Želudac protiv mozga: Kako nagovoriti sebe na zdraviju ishranu

Ispraznite zalihe svih grickalica i kesica sa keksom, prevrnite fioke sa zaboravljenim čokoladicama i riješite se slatkiša iz torbe
2435 pregleda 0 komentar(a)
Za početak izbacite grickalice iz kuće, Foto: Pixabay
Za početak izbacite grickalice iz kuće, Foto: Pixabay

Najbolje vrijeme da se krene sa zdravijom ishranom nije "sljedeći ponedjeljak" niti "od Nove godine" već upravo danas i upravo sada. Zapravo, ne postoji loš trenutak za to, a potrebno je samo malo planiranja i motivacije da se pokrenemo.

Međutim, kada smo suočeni s 'Velikim Životnim Odlukama' poput ove, čini nam se da su pregovori policije s pljačkašima banke mačji kašalj naspram pregovora koje vodimo sami sa sobom ispred tanjira, piše, brzoifino.hr. Tačnije, koje naš želudac vodi s našim umom, pokušavajući da ga prevari i navede na pograšan put. Ono što zapravo treba uraditi je zaustaviti želudac da vodi igru i staviti um na čelno mjesto. I pomoći mu sa nekoliko trikova iz rukava kako bi ostao uvijek jedan korak ispred proždrljivca.

Nulti korak: Krećemo ispočetka

Najlakši trik za početak je skloniti iz dohvata ruku svu hranu koju izbacujemo iz ishrane. Ispraznite zalihe svih grickalica i kesica sa keksom, prevrnite fioke sa zaboravljenim čokoladicama i riješite se slatkiša iz torbe. Ako se riješite napasnika, manje su šanse da ćete doći u napast.

Prvo i osnovno: Planiranje

Odaberite dan u sedmici koji će biti 'Dan za planiranje' nedjeljnog jelovnika. Kupovinu obavite punog želuca prema spisku koji ste pripremili na osnovu jelovnika. Što je manje neplaniranih odlazaka u prodavnicu, to je manje šansi da ćete doći u iskušenje da kupite nešto što će vas mamiti na jelo.

Drugo i osnovno: Reprogramiranje

Šećer je poput droge: tijelo uvijek traži još i još više. Tijelo je vrlo lako "istrenirati" da nakon večere slijedi desert ili da je popodnevni međuobrok - fini kolač. Naravno da zdravije grickalice neće imati šanse suočene s takvim nasljedstvom. Zato je potrebno reprogramiranje i odvikavanje od šećera, kako bi išta drugo imalo iole šanse. Nekima će poći za rukom da naprave rez i izdrže krize, dok je drugima lakše da postupno izbacuju šećer iz ishraane. Kako god, treba ga se riješiti.

Treće i osnovno: Stvaranje novih navika

Potrebno je samo nekoliko sedmica za stvaranje nove navike, a ključna riječ je istrajnost. Doručkujte, ručajte i večerajte uvijek u isto vrijeme, isplanirajte zdrave grickalice za periode koji su vam krizni. Na taj način ćete od jela stvoriti rutinu i izbaciti iz jednačine 'spontane izlete'.

Četvrto: Kec u rukavu

Izbjegavajte da dođete u stanje jake gladi jer tada prestaje racionalno razmišljanje. Uvijek imajte pri ruci malo oraha, jabuku ili neku drugu voćku, ili domaću energetsku pločicu, kako biste akutno stanje gladi doveli u kontrolu barem dovoljno dugo da pripremite neki zdravi obrok.

Peto i najvažnije: Uravnoteženo

Kad krećemo sa zdravom ishranom, puno toga izbacujemo. Zato ne smijemo zaboraviti da dodamo neke stvari, kako ne bismo ostali uskraćeni za nutrijente potrebne za normalno funkcionisanje tijela. Izbacuju se namirnice bogate tzv. praznim kalorijama, poput kolača, mesnih prerađevina, grickalica i pice, a ubacuju hranjive namirnice. Treba jesti raznoliko i koristiti namirnice iz svih grupa i, naravno, jesti u razumnim količinama.

Bonus video: