Kljukuša sa mesom: Klasik bosanske kuhinje

Često se pravi sa krompirom, ali postoji i varijanta sa mesom
5522 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Kljukuša je staro tradicionalno bosansko~hercegovačko jelo koje se priprema vrlo brzo i vrlo lako. Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ovaj klasik bosanske kuhinje često se pravi sa krompirom, ali postoji i varijanta sa mesom. Kažu da je bolja štrto je tanja, pa je nemojte pripremati u malom sudu.

Sastojci:

-300 gr brašna

-200gr mljevenog mesa

-100ml slatke pavlake

-100gr kisjele pavlake

-100 ml mlijeka

-pola male kašičice praška za pecivo

-začini, ulje,

-1 jaje

-malo vode

-malo putera

Priprema:

Umutiti tijesto od brašna, praška za pecivo,1 jajeta i malu kašičicu ulja, sa mlijekom i malo vode. Tijesto treba da bude malo gušćenego ono za palačinke. Zagrijati veću tepsiju, sa malo ulja u rerni. Pripremiti mljeveno meso, začinjeno solju biberom, po želji bijelim lukom u prahu, mljevenom crvenom paprikom i jednom velikom kašikom mlake vode. Promješati dobro. Kad se ulje u tepsiji jako zagrijalo, izliti tijesto po tijestu rasporediti mljeveno meso i peći oko 30 min dok fino ne porumeni.

Izmiješati 100 ml kisjele pavlake, 100 ml slatke pavlake i nekoliko kašika mlijeka, malo posoliti. Kljukušu najprije zaliti kašičicom otopljenog putera i običnim mlijekom da omekša, pa onda pomiješanom pavlakom. Vratiti u rernu na nekoliko minura da se zapeče.

Bonus video: