Kako se tačno kuva turska kafa: Provjerite pravite li greške

Temperatura vode u trenutku kad dodajete kafu treba da bude između 85 i 96 °C
23955 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Malo ko misli da može pogriješiti kad kuva tursku kafu. Ipak, postoje greške koje se često prave i ubijaju pravi ukus mnogima omiljenog napitka. Postoji puno savjeta o tome da pažljivo treba izabrati kafu, da je bolje samljeti je neposredno prije kuvanja, ali potrošači kod nas najčešće nijesu u prilici da previše biraju: uglavnom se kupuje mljevena kafa ovog ili onog proizvođača. Međutim, i u toj situaciji, možete učiniti ono što je do vas da bi kafa imala što bolji ukus.

Jedna od glavnih stvari je da za tursku kavu na početku voda nikako ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava tik do vrenja pa se sklanja s vatre. Dio vode odlijeva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa. "Zlatna mjera" kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 °C je jedna do dvije kašičice na šolju srednje veličine.

Promiješajte da nema grudvica pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provri. Sklonite s vatre, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za posluživanje.

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  • Dodavanje kafe dok je voda prehladna ili prevrela
  • Previše miješanja ubija ukus;
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja okus kafe;
  • Miješanje nakon što je kava zakuhana, provrela i sklonjena s ploče takođe će izmijeniti ukus napitka
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije zakuvavanja kafe.

Bosanski način pripreme kafe je sledeći: kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagrijeva. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vruću ringlu da se malo zagrije, a zatim se prelije vrelom vodom, promiješa, i ostavi da se zakuva dok ne krene da se diže pjena.

Bonus video: