Protiv kašlja: Isprobajte dva narodna recepta

U narodnoj medicini postoji veliki broj recepata za čajeve i druge napitke koji mogu pomoći da kašalj brže prođe
6148 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kašalj je fiziološki odbrambeni odgovor na upalni sekret i druge strane u disajnim putevima. Suvi, neproduktivni kašalj posebno je iscrpljujući. Takav kašalj se gotovo uvijek pojavljuje u virusnim respiratornim infekcijama, uključujući i grip. Takozvani vlažni kašalj poznat je i kao zreli ili produktivni kašalj. Karakteriše ga sluz, odnosno sekret u disajnim putevima koji je nekad vrlo teško izbaciti.

Med, propolis i ljekovi koji se izdaju bez recepta treba da budu prvi izbor u liječenju kašlja kod većine pacijenata, preporuka je britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo, pišu britanski mediji. Kod nas, u narodnoj medicini postoji veliki broj recepata za čajeve i druge napitke koji mogu pomoći da kašalj brže prođe. Odabrali smo dva.

Sirup od bijelog sljeza

Sirup od bijelog sljeza oblaže sluznicu grla, pokriva ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj i tako pomaže organizmu da pobijedi suvi kašalj, iako ne djeluje na virus koji ga izaziva.

Priprema:

Oljuštite korijen bijelog sljeza (500 g) i narežite ga na sitne kockice i stavite u flašu. Na to nalijte 1,5 l vode i 100 ml alkohola (iz apoteke) jačine 96 posto. Ostavite na toplom mjestu 24 sata. Bocu često promućkajte.Nakon 24 sata procijedite, dodajte 1600 g šećera i kuvajte dok se ne ukuva na polovinu.Uzima se po jedna kašičica.

Čaj od luka

Sastojci:

  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 1 litar vode
  • 100 g šećera

Priprema:

Luk u ljusci oprati i staviti da se kuva u vodi sa šećerom (šećer neutralizuje ukus i miris luka). Kada provri, kuvati još 15-ak minuta. Kada se prohladi, dodati kašiku meda. Čaj se pije mlak, gutljaj po gutljaj. Brzo podstiče iskašljavanje i prestanak kašlja. Preporučuje se i kod bronhitisa.

Bonus video: