Vječita dilema: Da li prvo obrisati prašinu ili usisati?

Ni jedna tehnika čišćenja ne može ukloniti svu prašinu
4292 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dilema da li najprije treba usisati kuću pa obrisati prašinu ili obrnuto često se poredi sa onom - je li starija kokoška ili jaje. Odgovor je da najprije treba brisati prašinu, a zatim usisavati.

Ni jedna tehnika čišćenja ne može ukloniti svu prašinu, ali usisavanje nakon brisanja zapravo pomaže pri uklanjanju preostale prljavštine. Prašina, alergeni i ostale čestice stalno lete u vazduhu naših domova, ali ako naprije vlažnom krpom obrišite sve površine uklonićete najviše prašine i prljavštine.

Ako brisanje prašine ostavite za kraj, onda će čestice prljavštine ponovo biti u vazduhu i ponovo će se naći na površinama koje ste očistili, uključujući one sa kojih ste prašinu pokupili usisivačem.

Takođe, oko brisanja prašine pametno je izbjeći sljedeće greške:

Koristite perjanu pajalicu

Ove spravice samo sklanjaju prašinu sa jednog mjesta i prenose je na drugo. Mnogo je bolje da se odlučite za pajalicu od mikrofibera, koja će zaista da ukloni prašinu ili za staru dobru krpu za prašinu.

Čistite 'na suvo'

Kada je prašina suva, lako je odnese i najmanji dašak vjetra. Zato uvijek koristite neki od proizvoda za čišćenje prašine ili vlažnu krpu.

Prskate sprej direktno na namještaj

Ako ovo radite, rizikujete da stvorite naslage spreja, koje će vremenom samo prikupljati još prašine. Mnogo bolje rješenje je da sprej naprskate na krpu, pa onda prebrišete nameštaj.

Bonus video: