Ne bacajte ljuske od jaja: Odlične su za tri stvari

Ljuskama možete čistiti, ali i hraniti biljke
26450 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljuske od jaja u velikoj mjeri sastavljene su od kalcijuma. Abrazivne su i pune minerala i mogu imati veoma korisnu ulogu u vašem domu. Ljuskama možete čistiti, ali i hraniti biljke.

Očistite posude

Ako ste se ikada posjekli na ljusku od jaja, znate da su te ljuske mnogo jače nego što izgledaju. Možete ih pretvoriti u abrazivno sredstvo za čišćenje koje možete koristiti za čišćenje veoma zamašćenog posuđa. Uzmite ljuske od jaja i ostavite ih da se potpuno osuše. Zdrobite ljuske, a zatim ih pomiješajte sa sodom bikarbonom i malo vode dok ne dobijete smjesu koja je nalik na piling.

Protiv kisjelosti u kafi

Sigurno nijeste mogli ni zamisliti da ljusku od jaja ubacite u svoju jutarnju kafu. Budući da ljuske od jaja sadrže kalcijum karbonat koji apsorbuje kisjelost, ovaj trik će djelovati ako je vaša kafa previše kisjela ili gorka za vas. Prah od ljuski stavite u kafu.

Dobre su za vaše biljke

Hranjive materije u ljusci jaja mogu pomoći vašem cvijeću. Dodajte ljuske jaja u kompost, gde će se one na kraju razgraditi i vašim biljkama biti izvor kalcijuma i drugih minerala. Neka se ljuske prvo osuše, zatim ih slomite na male komade kako bi se što brže raspadale.

Bonus video: