Koja kuvana jela se mogu zamrzavati: I koja ne

Prije konzumacije poželjno je da izvadite posude sa jelom i stavite ih u frižider, kako bi se jelo polako odmrzavalo
27249 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promijeni kada se odmrznu.

Zamrzavanje ne škodi ukusu gotovih jela, a ne uništava ni korisne materije u hrani. Upravo suprotno, čuva veliki dio korisnih materija u namirnicama.

Možete zamrzavati čorbe, razna jela, pa čak i deserte. Čorbe imaju nepromijenjen ukus nakon odmrzavanja.

Ne možete zamrzavati pečeni krompir, jer kada se razmrzne nema isti ukus. Voda koja se sakupi u njemu potpuno mijenja njegov ukus i nijedan začin ne može da promijeni tu činjenicu.

U namirnice koje mijenjaju svoj kvalitet zamrzavanjem spada pirinač. To važi i za kuvani i za pirinač pripremljen na dugi način, odnosno za sva jela u kojima preovladava pirinač. Izuzetak može biti spanać sa malo pirinča ili druge kombinacije gdje pirinča ima u malim količinama, kao što su sarme ili punjene parike. Ova jela se slobodno mogu zamrzavati. Kod odrmzavanja jela ukus ostaje nepromenjen.

Slobodno možete zamrznuti i skuvani grašak, pasulj, sam ili u kombinaicji sa različitim vrstama mesa. Ukus jela ostaje isti nakon odmrzavanja. Kuvani kupus, pečeni kupus ili kupus sa mesom takođe spadaju u jela koja se bez problema mogu zamrzavati.

Kada je riječ o čorbama, ne postoje neke koje se ne mogu zamrzavati. Svaka čorba se može zamrznuti, a da joj ukus ostane nepromijenjen.

Možete zamrznuti i jela sa ćuftama i različitim sosevima. Možete zamrznuti i samo soseve, pa da ih koristite za druga jela.

Brokoli i karfiol se mogu zamrznuti nakon kuvanja, a možete ih spremiti i sa pilećim mesom. Jela budu veoma ukusna i jelo ne mijenja ukus nakon odmrzavanja. Kuvane šargarepe takođe možete zamrnuti.

Prije konzumacije poželjno je da izvadite posude sa jelom i stavite ih u frižider, kako bi se jelo polako odmrzavalo. To je najbolji način da sačuvate jelu ukus.

Neke domaćice izbjegavaju zamrzavanje jela koja su napravljena sa mesom koje je prethodno bilo zamrznuto, ali čini se da je riječ o nepotrebnom oprezu. Ako vam je, ipak, bliže njihovo mišljenje, potrudite se da jela spremate sa svježe kupljenim mesom.

Bonus video: