Možda griješite: Pet savjeta za savršeno pohovano meso

Ne spremajte meso tek izvađeno iz frižidera, tako ćete spriječiti da se pohovani pokrivač odvaja od mesa

14571 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pohovano meso mnogima je omiljeni ručak, ali domaćice nekad griješe u pripremi. Ovo su najčešće greške koje treba izbjeći.

1. Meso različite debljine

Veći komadi mesa, logično, zahtijevaju više vremena za termičku obradu od manjih. Upravo zato treba izbjegavati pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istom tiganju, i vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati nepečen. Umjesto toga, najbolje je meso isjeći na istu debljinu.

2. Zaboravljate da istučete meso

Tanki komadi mesa su idealni za pohovanje, ali pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira koliko ste tanke šnicle kupili, dodatno ih stanjite čekićem za meso. Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.

3. Pohovanje mesa tek izvađenog iz frižidera

Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijan tiganj izazvaćemo prskanje ulja na sve strane i umanjiti mogućnost za pečenje hrskavog komada. Meso bi trebalo izvaditi iz frižidera pola sata prije pohovanja, i obavezno ga posušiti papirnim ubrusom prije stavljanja u jaje, brašno i prezlu. Na taj način spriječićete odvajanje pohovanog pokrivača od mesa.

4. Štednja na mrvicama

Da bi šnicla imala ukusan i hrskavi omotač, potrebno ju je umočiti u namirnice za pohovanje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i hljebnim mrvicama svaki dio površine odreska. Nemojte se ustručavati, utisnite mrvice što jače u površinu mesa.

5. Začini

Utrljate li nešto soli u meso prije pohovanja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u hljebne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.

Savjet:

Ne zaboravite da pečeno meso stavite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.

Bonus video: