Kralj zimnice: Kako napraviti ajvar bez greške

U najfinijem domaćem ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljno očistite

37199 pregleda 170 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Za ajvar mnogi kažu da je, jednostavno, kralj zimnice, ali njegova priprema nije ni malo laka. Zato je važno imati dobar recept i prave savjete kako uloženi trud ne bi propao.

 1. Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi ukus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite.
 2. Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane i kvalitetno ulje.
 3. Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči šporeta na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore.
 4. Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom kesom da bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite je.
 5. Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini držite posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste. Nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi.
 6. U najfinijem domaćem prženom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljno očistite.
 7. Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuvanja i dobiti kremastiji ajvar.
 8. Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, ukus ničime više nećete moći da poboljšate.
 9. Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u posljednjih 30-45 min kuvanja.
 10. Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuvanju. Najčešće ga je potrebno kuvati između 2 i 3 sata, zato budite strpljivi.

Sastojci za 15-20 većih tegli:

 • 30 kg crvene rog paprike
 • 9 kg ljubičastih patlidžana
 • 2,5 - 3 l suncokretovog ulja
 • 3 glavice bijelog luka
 • 9-10 kašika soli
 • 5 kašika alkoholnog sirćeta
 • 1-2 kašike šećera (po potrebi)
 • Nekoliko ljutih papričica (po želji)

Priprema:

Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite da se peku. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu, pokrijte plastičnom kesom i pustite da se upari nekih 15-20 min. Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice. Patlidžanima takođe uklonite kožu, a po želji i sjemenke.

Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi. Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.

U posudu u kojoj ćete kuvati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuvajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri, a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2-3 dcl.

Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postepeno pa probajte u međuvremenu.

So možete početi da dodajete po malo posljednjih 30-45 min, a sirće i ljute papričice dodajte tokom posljednjih 15-ak minuta. Šećer takođe možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.

Ajvar je kuvan nakon 2 do maksimalno 3 sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete varjačom. Kada je kuvan, stavljajte ga u vruće sterilisane tegle, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio pritisak i pustite da se ohlade do kraja.

Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Količina ajvara koju ćete dobiti može varirati u zavisnosti od toga koliko dugo ste ajvar kuvali, koliko ulja ste dodali i kakvog kvaliteta je povrće koje koristite.

Bonus video: