Drugačija kafa za nedjeljno popodne

Isprobajte nešto novo u ritualu ispijanja omiljenog pića
193 pregleda 0 komentar(a)
ice coffee, Foto: Shutterstock
ice coffee, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2018. 10:19h

Ako ste baš ovog vikenda riješili da unesete malo "začina" u rituale tokom slobodnih dana, nudimo par predloga koji mogu biti od koristi.

Affogato al caffe

Ne postoji univerzalni recept za affogato, svako ga priprema na svoj način, pa možete i vi tako dodati i oduzeti nešto ovom receptu. Važna su dva detalja: slatka ledena kuglica sladoleda i da je utopite u dobrom, ne prejakom, espressu ili moki. Ostatak je vama na izboru.

Potrebno je: za 2 osobe, 2 šoljice espressa ili moke (neka kafa ne bude prejaka), 2-4 kuglice sladoleda, 2 kašičice nutele (ili slične čokoladne kreme), par kockica nasjeckane čokolade.

Priprema: Skuvajte kafu i ostavite da se ohladi jedan trenutak. Možete kafu takođe ostaviti da se ohladi do kraja, pa čak i u frižideru, ali je bolje kada je kafa topla pa se onda i sladoled lakše otopi i sjedini s kafom.

U staklene šoljice, čaše ili šoljice za kapućino stavite na dno kašičicu nutele, preko nje jednu do dvije kuglice sladoleda po želji. Preko sladoleda stavite nasjeckanu čokoladu i zalijte kafom.

Po želji stavite sladoled od čokolade, vanile, karamela i slično. Svakako ne voćni sladoled.

Varijacije: nutela naravno nije obavezna; možete preko sladoleda dodati prvo malo ruma, a zatim zaliti kafom; na vrhu možete ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.

Chia caffe latte

Potrebno je: sastojci za 2 osobe, 2 dcl vode, 1 kašičica instant kafe, 2 dcl mlijeka, 2 kašike meda, 60 g chia sjemenki, pavlaka za šlag, čokolada za posipanje.

Priprema: Vodu stavite da provri i ubacite kafu. Pustite da se par minuta prohladi. Dodajte hladno mlijeko i med.

Umiješajte chiu i stavite u frižider na par sati. Nakon hlađenja od par sati, promiješajte smjesu i podijelite je u dvije čaše.

Umutite šlag, stavite ga na smjesu i pospite čokoladnim mrvicama, ako želite.

Želite li gušću smjesu, dodajte još 10-20g chia sjemenki.

Ledena kafa

Potrebno je: Sastojci za 2 osobe, 2 šolje skuvane kafe, 3 male kašike mlijeka u prahu za kafu (coffee creamer), šećer, 4 kugle sladoleda od vanile, 4 kašike šlaga, 2 kašike čokoladnog sirupa, 1/2 šolje leda.

Priprema: U skuvanu kafu staviti mlijeko i šećer i ostaviti da se dobro ohladi. U veću čašu prvo staviti led ,pa sladoled i preliti kafom. Na kraju ukrasiti šlagom i preliti čokoladnim sirupom.

Umjesto mlijeka u prahu možete staviti šolju hladnog mlijeka.

Caffe Viennese

Potrebno je: 100 g tamne čokolade, 1 dl slatke pavlake, 4 šoljice kafe (espresso ili moka), 10 g šećera, umućena slatka pavlaka za ukras.

Priprema: za 4 šoljice kafe: Otopite čokoladu za kuvanje sa 1 dl slatke pavlake, 4 male šoljice kafe i 10 g šećera. Ulijte u četiri šoljice i ukrasite umućenom slatkompavlakom. Vrh šoljice umočite u otopljenu čokoladu radi ukrasa.

Greek frappe coffee

Omiljeno piće koje se jednostavno pravi sa instant kafom sa ili bez kofeina.

Potrebno je: za 1 osobu: 1 kašičica instant kafe po želji (obično nescafe), 1 kašičica šećera, 2-3 kašike što hladnije vode, mlijeko, led.

Priprema: U šejker staviti: 1 kašičicu instant kafe, 1 kašičicu šećera (varijante su bez šećera ili više, kako ko voli slatko), 2-3 kašike hladne vode. Zatvoriti i tresti tako dugo dok se ne dobije fina, gusta pjena. Kad šejker okrenete naopako, pjena treba čvrsto da stoji, ne smije da ispadne.

Prebaciti u visoku čašu, staviti kockice leda, pa uliti toliko hladnog mlijeka ili vode da pjena dođe do ivice čaše (umjesto mlijeka se može staviti kugla sladoleda od vanile). Ubaciti slamčicu, s njom promiješati i uživati.

2. Pomoću miksera za kapućino: U visoku čašu staviti kašičicu instant kafe, kašičicu šećera (više ili bez) i hladne vode samo da prekrije sastojke, maksimalno 2 prsta od dna čaše, ili 1 prst izviše sastojaka.

Ručnim mikserom početi miksati na dnu čaše, a onda polako povlačiti mikser prema vrhu. Ponavljati pokrete od dna prema vrhu dok pjena ne ispuni pola čaše.

Ubaciti kockice leda, pa uliti toliko hladnog mlijeka ili vode (ili kuglu sladoleda) da pjena dođe do ivice čaše. Dobro promiješati.

Napomena: Šejker mora biti potpuno suv. Ako su voda i mlijeko jako hladni, led po želji možete izbaciti. Ako nemate ništa od navedenog pribora, poslužiće i tegla sa poklopcem.

Rum kafa

Potrebno je: za četiri osobe: 4 kašike crne kafe, 6dl vode, 3 kaŠike Šećera, 4 kašike čokolade u prahu, 1 šlag krem od čokolade, 2 kašike ruma,40 g bijele čokolade.

Priprema: U veću džezvu sipati vodu, dodati šećer i sačekati da provri. Zatim dodati crnu kafu pomiješati i sačekati da se digne pjena. Skloniti sa ringle i ostaviti da se slegne talog, a potom procijediti kroz gustu cjediljku.

U procijeđenu kafu dodati rum, čokoladu u prahu i pomiješati.

Krem šlag od čokolade priremiti prema uputstvu sa kesice.

Pripremljenu kafu sipati u četiri šolje, odozgo pomoću poslastičarske vrećice nanijeti šlag krem od čokolade i posuti malo rendane čokolade.

Cafe Royal

Potrebno je: 150-200ml vode, 3 kafene kašike kafe u granulama (ili 1-2 kašike obične kafe), 1 kocka šećera, mali čep ruma ili viskija, po želji šlag.

Priprema: Prokuvati vodu. Ako koristite kafu u granulama stavite je u čašu/šolju i prelijte je prokuvanom vodom, pa promiješajte. Ako koristite običnu kafu spremite je na uobičajen način, pa je procijedite u čašu/šolju da ne bude taloga. Po želji zasladite sa kašičicom-dvije šećera.

Kocku šećera stavite na kašičicu, prelijte rumom ili viskijem i zapalite: Može se desiti da rum i neće sam da gori, pa sve vrijeme držite plamen uz nju da se malo karamelizuje.

Kada se kocka malo karamelizuje/kad alkohol izgori ubacite je u kafu i promiješajte.

Posluživanje: Po želji dodajte šlag.

Bonus video: