U narednih 40 godina bismo mogli ostati bez čokolade

Kakaovac veoma zavisi od klimatskih uslova, a uspijeva samo u područjima dvadeset stepeni južno i sjeverno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu
76 pregleda 2 komentar(a)
kakaovac, čokolada, Foto: Shutterstock
kakaovac, čokolada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2018. 09:27h

Stručnjaci strahuju da bi svijet mogao da ostane bez čokolade u narednih četrdeset godina, jer kakaovac ima sve više problema sa klimatskim promjenama i bori se za opstanak, piše britanski San.

Kakaovac veoma zavisi od klimatskih uslova, a uspijeva samo u područjima dvadeset stepeni južno i sjeverno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.

Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, usljed globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih trideset godina da uništi uslove potrebne za uzgoj kakaovca, a sa time i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati da počnu da traže nova područja za uzgoj kakaovca, najvjerovatnije na većim nadmorskim visinama.

Dag Hokins, iz britanske konsultantske kuće "Hardman Agribusiness", navodi da je dodatni problem to što najveći dio kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju da počnu da sele proizvodnju.

„Više od devedeset odsto svjetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primjenom tehnoloških mjera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli da imamo deficit od stotinu hiljada tona čokolade godišnje“, ističe Hokins.

Bonus video: