PRESUDNI SU NAČIN ČUVANJA I ROK TRAJANJA

Koji su prirodni neprijatelji maslinovog ulja? Evo kako prepoznati pokvareno

Pravilno čuvanje maslinovog ulja je najbolji način da što duže očuvate njegov kvalitet

6348 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bilo da je gorko ili slatko, zeleno ili žuto, voćnih aroma ili onih oporih, maslinovo ulje nudi dodatni ukus svakom jelu i cijenjeno je širom svijeta. Nije važno čuvate li ga u posebnoj staklenoj posudi ili u kupovnoj boci, način na koji čuvate maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegovog kvaliteta.

"Prirodni neprijatelji maslinovog ulja su svjetlost, vrućina i vazduh“, navodi Aishwarya Iyer, proizvođač maslinovog ulja iz Kalifornije.

To znači da ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu, poput ostave ili kuhinjskog ormara, a važno je i da je dobro zatvoreno kako u bocu ne bi ušao vazduh. Ali, kako možete znati da je maslinovo ulje još uvijek dobro za korištenje? Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Šta je potrebno uraditi kad otvorite bocu?

Prije nego prelijete salatu uljem ili ga sipate u tiganj treba da provjerite je li se pokvarilo. Probajte ga - svježe maslinovo ulje bi trebalo da imati ukus koji podsjeća na trave i bilje. Oštar i pun ukus će otkriti da su masline brane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom. Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je pikantnost, blaga gorčina, ukus i miris ploda masline. Ako se pokvarilo, ništa od pomenutog nećete osjetiti.

Zašto je važno vrijeme berbe?

Maslinovo ulje će 18 mjeseci od dana berbe biti dobro za upotrebu, pa je i iz tog razloga važno znati datum berbe.

Masline se beru jednom u godini, obično u razdoblju između oktobra i decembra. Novo ulje će biti spremno na zimu, pa će tako boca punjena u novembru 2020. na primjer, biti dobra za konzumaciju otprilike do jula 2022. godine. Kada kupujete maslinovo ulje pogledajte datum punjenja kako biste znali koliko ga dugo smijete koristiti. Najbolje ga je, ističe Iyer, koristiti 3- 5 mjeseci nakon kupovine kada je u najboljem stanju.

Kako prepoznati da maslinovo ulje više nije dobro za upotrebu?

Boja i aroma nijesu najbolji indikatori koji će otkriti da se ulje pokvarilo, najbolji način je probati ga. Ako nema poznati ukus, vjerovatno više nije dobro za upotrebu. Vjerojatno se nećete razboljeti ako konzumirate ulje kojem je istekao rok trajanja i njegove će dobrobiti ostati iste, ali možete zaboraviti na savršen ukus i miris koji svakom jelu daju poseban ton.