Recept za originalnu krempitu: U Hrvatskoj je zakonom zaštićena

Sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu, što je vjerovatno jedan od razloga velike popularnosti ove poslastice

46086 pregleda 119 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Krempita ili kremšnita je kolač napravljen od hrskavih kora od lisnatog testa, filovanih laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Ovaj kolač, koji ima puno varijacija, apsolutni je klasik u kuhinjama Centralne i Istočne Evrope. Priprema krempita je relativno jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu, što je vjerovatno jedan od razloga velike popularnosti ove poslastice.

U Hrvatsko je samoborska kremšnita, nedavno i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend.

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 8 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 200 grama šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 60 grama brašna

Priprema:

Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela, pa svaki razvucite na veličinu pleha za pečenje. Pecite zasebno gornju i donju koru u rerni prethodno zagrijanoj na 175 stepeni, oko 10 do 15 minuta, dok ne postanu zlatnožute. Ostavite ih sa strane da se ohlade. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca čvrsto umutite. U žumanca dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko kašika mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte. Smjesu od žumanaca stavite u zasebnu šerpu i kuvajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u bjelanca. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore, a zatim je preklopite drugom korom. Preko krempite pospite šećer u prahu.

Bonus video: