Kafa, vanvremenski napitak!

Kafa kao vanvremenski napitak je neizbježna za jutarnje buđenje, tokom rada, na pauzi, posle jela, sa prijateljima, porodicom, a mnogi vole da sami u tišini popiju šolju tople kafe. Statistika kaže, da se svakog dana popije jedna i po milijarda šoljica kafe, a godišnje u svijetu više od 500 milijardi, od čega najviše od pola se popije uz doručak.
414 pregleda 0 komentar(a)
kafa Negro
kafa Negro
Ažurirano: 29.11.2017. 08:54h

Napitak jedinstvenog ukusa, a tako pitak za cijeli svijet, stimuliše centralni nervni sistem, čini nas budnim i spremnijim za naporan rad i svakodnevne obaveze. Kako neki medicinski stručnjaci navode preporučljive količine su 1-3 šoljice dnevno. Kažu takođe, da su dobrobiti višestruke, uključujući bolje pamćenje i koncentraciju.

Kako bi što više saznali o ovom magičnom napitku posjetili smo fabriku kafe u Podgorici i razgovarali sa Izvršnim direktorom Goranom Boškovićem. Kompanija Food Industry ove godine slavi jubilej, 10 godina postojanja i proizvodnje poznate Negro kafe.

Desetogišnjica je rada kompanije, sa kojim izazovima se susreću proizvođači tržištu kafe?

Izazovi sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu su mnogobrojni. Kao što vam je poznato u svijetu, najviše se trguje uljem, a zatim kafom. Kafa je posle vode, napitak koji se najčešće konzumira u svijetu. Samim tim, tržište sirove kafe je turbulentno, a cijene se veoma često mijenjaju. Ni jedna godina nije ista prethodnoj. Tim izazovima treba odoljeti na crnogorskom tržištu i održati stabilnu cijenu i besprekoran kvalitet.

Bez obzira na česte promjene na tržištu, kao rezultat odgovora na zahtjeve tržišta, u julu mjesecu ove godine pokrenuta je proizvodnja novog proizvoda, Negro kafa. Koliko je prozvanja kafe jedinstvena govori da iz samo jednog zrna kafe se razvije više od stotinu različitih aroma i potrebno je sa velikom pažnjom birati, pržiti i pravilno samljeti, kako bi se prilikom ispijanja kafe mogla osjetiti ta harmoniju ukusa.

Kakvu kafu pijemo u Crnoj Gori?

Na crnogorskom tržištu kao i u regionu , tradicionalna kafa je dominantna. Trudimo se da sirovine budu što boljeg kvaliteta. Za tradicionalnu kafu koju pijemo u Crnoj Gori može se reći da je dobrog i provjerenog kvalitetna.

Koje ukuse najviše volimo?

U Crnoj Gori 90 odsto domaćinstava kuva tradicionalnu vrstu kafe. Srednje ili jače pržena sa obaveznom pjenom je izbor većine ljubitelja tradicionalne kafe u CG.

Na šta treba da obratimo pažnju prilikom kupovine kafe ?

Da bi sačuvala svoje osobine, kafa treba biti pakovana i obezbjeđenja u kvalitetnoj ambalaži. Voditi računa o vrsti ambalaže odnosno izbjegavati papirnu i ambalažu nižeg kvaliteta. Obratiti pažnju na deklaraciju, možda u sastavu ima pored kafe i dodatak (surogat), a što u deklaraciji mora biti navedeno.

Kafa je omiljeni napitak u cijelom svijetu. Sa svojim okrepljujućim aromama pruža posebno zadovoljstvo, bodri duh, podstiče dobro raspoloženje. I na kraju bi mogli reći, po kafi se dan poznaje.

[PROMO]