Voćna salata, Foto: Shutterstock

Savjeti za savršenu voćnu salatu

Ubacite voće upadljivih boja poput zelene, ljubičaste ili narandžaste, kako biste napravili kontrast među plodovima koje ste odabrali, ali i različite teksture

8605 pregleda 89 reakcija 0 komentar(a)
Voćna salata, Foto: Shutterstock
Voćna salata, Foto: Shutterstock

Kupujte sezonsko voće

Voćna salata gubi svoj ukus ako su neki zalogaji previše kašasti, a drugi tvrdi. Prezrelo voće lako se raspe i pretvori u kašu koja pokriva drugo voće, a ako nije dovoljno zrelo, najčešće je kiselog ili oporog ukusa. Najbolje je da birate voće istog stepena zrelosti, odnosno da bude meko i zrelo, ali blago krckavo. Tako će salata biti svježa i ukusna duži vremenski period.

Birajte zrelo i svježe voće

Ubacite voće upadljivih boja poput zelene, ljubičaste ili narandžaste, kako biste napravili kontrast među plodovima koje ste odabrali, ali i različite teksture. Neko voće je hrskavo, drugo sočno, treće vlaknasto, a njihova mješavina doprinijeće da vaša salata izgleda zanimljivo, a vaše nepce bude zauzeto otkrivanjem novih kombinacija.

Kombinujte voće različite teksture i boja

Neka svaka voćka bude spremna pre nego što je stavite u činiju. Ako je potrebno, uklonite ljusku, koštice i peteljku, a ako ne možete, upozorite goste da ne bi došlo do neprijatnog trenutka kada, nakon velikih očekivanja, umjesto da uživate u divnoj salati, morate da brojite zube.

voće
foto: Shutterstock

Sve voće sjecite na jednake parčiće

Niko ne voli da umjesto salate kašikom grabi samo jagode ili banane. Koristite jednake količine voća i na taj način niko neće imati utisak da su mu zapali ostaci.

Koristite jednake količine voća

Pojačajte ukus salate korom svježeg citrusa i sokom od limuna ili limete. Sok će spriječiti da voće potamni i presjeći će isuviše sladak ukus, a ako želite da se kiselkastost istakne, salatu pospite izrendanom korom limuna ili nekog drugog citrusa.

Citrus kao iznenađenje

Nana je čest ukras u voćnim salatama, ali nepravedno zapostavljena jer je obično samo gurnemo u stranu dok biramo najljepši komadić omiljenog voća. Sa druge strane, nana unosi svežinu ako su lubenica, citrusi i bobičasto voće glavni sastojci vaše salate.

voće
foto: Shutterstock

Nana nije samo ukras

Često ćete naići na poneku tvrdu i oporu voćku koja nije dovoljno zrela, što može da pokvari salatu, ali to riješite i omekšajte ih šećerom u kristalu. Dodajte ga po ukusu i sačekajte nekoliko minuta da se istopi i promjena će biti očigledna.

Pospite voće šećerom u kristalu ili stavite šlag/jogurt

Mrvica šlaga ili jogurta, posebno ako je u pitanju bobičasto ili koštunjavo voće, obogatiće voćnu salatu i dati joj kremasti ukus.

Dobre ideje i kombinacije za ljetnje osvježenje

Ananas, maline, narandža i koja borovnica daju divan spoj koji će vas odvesti u neke još toplije krajeve. Takvu salatu začinite sa sokom limete, kašikom meda i kašikom rendanog đumbira. Divan spoj đumbira i ananasa neće vas ostaviti ravnodušnima.

voće
foto: Shutterstock

Lubenica je svakako kraljica voća. Osim što su jako, jako ukusne, one su i zdrave. Prepune su vode, a tako slatko neodoljive. Upravo zato, lubenicu je važno jesti u što većim količinama. Dodajte joj osvježavajuću dinju i nešto ananasa, začinite mentom, limunom ili limetom, a kako su lubenice same po sebi najslađe voće, zaslađivač neće biti potreban.

Cheesecake voćna salata? Neodoljivo ukusna, kremasta i bogata, ova salata definitivno će oduševiti sve ljubitelje dobrog kolača od sira. Potreban će vam biti jedan krem sir, pola kašike šećera, malo slatke pavlake, borovnice, jagode, kupine i maline. U posudi izmiješajte krem sir i šećer, pa im dodajte slatku pavlaku. U krem dodajte bobičasto voće, pomiješajte, ohladite i uživajte u voćnom i kremastom savršenstvu.

Odlična ideja za dekoraciju je mak. Pripremite sirup od soka limuna, narandže, pomiješajte s medom i kašikom maka. Dekoraciju prelijte preko salate koju ste napravili od miksa nasjeckanog voća. Lagano protresite pa poslužite. Osim u zdjeli ili čašicama, voćnu salatu možete poslužiti i na štapiću. Nasjeckajte lubenicu i dinju, umočite ih u posudu s votkom, ohladite pa naredajte voće na štapiće za ražnjiće. Ništa lakše, ni ukusnije. Ukusna, osvježavajuća i lagana za pripremu, ovakva verzija voćne salate idealan je odabir za ljetnu zabavu.

Kako da odaberete lubenicu?

Najprije tražite onu sa što tamnijom korom, glatkom, ali ne i previše sjajnom. Obratite pažnju i na peteljku, koja ne smije da bude suva. Kada kucnete po kori, zvuk koji dopre do vas ne smije da podsjeća na odjek šupljeg predmeta. Ukoliko čujete puckanje kada je pritisnete i prinesete ušima, bićete sigurni da je zrela.

voće
foto: Shutterstock

Kako je isjeći?

Najprije joj odsjecite gornji dio gdje je peteljka. Potom je prepolovite, pa svaku polovinu još na pola i dobićete četiri komada koja ćete dalje lakše sjeći na još manje ili tanje komade. Svaku krišku stavite na tanjir. Ili, ukoliko imate više vremena, odsijecite koru, pa lijepe sočne crvene djelove nasjeckajte na kockice i servirajte u činije.

Kako je ohladiti?

Ako ste nestrpljivi i ne možete da sačekate da se lubenica dovoljno ohladi, najbolje je da je isječete na kriške i da svaku uvijete u alu-foliju. Tako spakovanu na par minuta je stavite u zamrzivač. Isto ćete postići i ukoliko lubenicu potpuno očistite, nasjeckate na kockice, stavite u plastičnu posudu s poklopcem, zatvorite i ubacite u zamrzivač na sat vremena. Lubenicu čuvajte u frižideru cijelu ili sječenu najviše 7 dana.

Bonus video: