Sicilijanska salata sa pomorandžama

Ovu salatu je najbolje napraviti direktno prije služenja

2575 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 2 veća komorača

- 2 pomorandže

- oko 100 g sitnijih crnih maslina

- 3-4 kašike maslinovog ulja

- so, crni biber, sušeni origano za posipanje (po želji).

Priprema:

Očistite komorač tako što ćete prvo odstraniti vrhove. Zatim sklonite donji dio i spoljašnje najčvršće “listove” (u slučaju da je biljka mlada i jedra, onda samo nožem sklonite tanki spoljašnji dio). Prerežite komorač na pola i odstranite korijen. On je previše vlaknast i treba ga izbjeći. Položite zatim biljku presječenom stranom na dolje i nasjeckajte je na tanke režnjeve ili na kockice.

Oljuštite pomorandžu i narežite na kocke. U činiji za salatu izmiješajte komorač, pomorandže i masline. Posolite, malo pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Izmiješajte i ovlaš pospite suvim origanom.

Salata je veoma osvježavajuća.

Napomene:

Ovu salatu je najbolje napraviti direktno prije služenja. Komorač ima tendenciju da potamni ukoliko ga nasjeckate i ostavite da čeka. Ipak, ako baš želite da sve bude unaprijed spremno, nakon čišćenja i sječenja, kriške stavite u hladnu vodu. Procijedite i začinite salatu.

Za pripremu ove salate obično se koriste sitnije crne masline. Praktičnije je da budu očišćene, ali budu previše mekane, pa je bolje koristiti neočišćene.

Bonus video: