U tri koraka do savršenstva: Čokoladna torta bez brašna

Savršena poslastica za ljubitelje čokolade

19241 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za ovo bogato čokoladno zadovoljstvo potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, a dobićete savršenu poslasticu. Ako ste ljubitelj čokolade. Torta se pravi uz samo tri koraka, ali morate biti pažljivi jer, kao i inače u kulinarstvu - sitnice puno znače.

Sastojci:

  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja L veličine
  • 220 g šećera
  • 65 g kakaa
  • pola kašičice soli

Priprema:

Rernu uključite na 160 stepeni. Pripremite okrugli kalup za tortu prečnika 20 - 24 centimetra. Na dno stavite papir za pečenje, a ivice namastite.

Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće. Stavite ih u zdjelu otpornu na topliotu. U lonac s debljim dnom ulijte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3. Kada stavite zdjelu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam zdjela samostalno stoji i ne upada u lonac te da je voda ne dodiruje. Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok vam voda ne provri, smanjite vatru na srednje jaku i postavite zdjelu s čokoladom i maslacem. Povremeno miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi.

Odvojite žumanca i bjelanca. Bjelanca umutite u snijeg (ne treba da bude previše čvrst). Žumancima dodajte šećer pa ih mikserom mutite dok ne posvijetle i udvostruče zapreminu. Za to će vam trebati oko 7 minuta. Žumancima dodajte kakao u prahu i so pa kratko izmiksajte.

Smjesi sa žumancima dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili. Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.

Dodajte bjelanca i mutite ih špatulom, podijeljena na tri djela. Prvu trećinu umiješajte brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija. Drugu trećinu bjelanaca umiješajte lagano i nježno praveći kružne pokrete od dna posude prema van. Kružite u istom smjeru i budite nježni. Ovaj korak je bitan kako ne bi izbacili vazduh iz bjelanaca zbog kojih će torta biti lijepo visoka. Posljednji dio umiješajte kao i drugi - nježnim kružnim pokretima.

Tortu izlijte u kalup. Pecite je 40- 45 minuta. Pazite da je ne prepečete. Kada zabodete čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok krajevi i dno treba da budu suvi. Torta će vam u pečenju narasti ali će kasnije pasti, to je u redu.

Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje. Pospite kakaom u prahu.

Bonus video: