Recept za savršen ajvar: Izbjegnite ove greške

Pratite recept i izbjegnite najčešće greške - nema razloga da ne uspije

22102 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako postoji dio zimnice za koji se može upotrijebiti riječ 'kontroverzan', onda je to, bez sumnje, ajvar. Mnogima zvuči prekomplikovano da bi makar pokušali da ga naprave, oni koji se odluče na taj korak smatraju da samo njihov recept valja, da o manama 'tuđih' ajvara koje se mogu dugo nabrajati ne govorimo. U svakom slučaju, iako jeste zahtjevan posao, pravljenje ajvara ipak nije nedostižna kulinarska vještina. Pratite recept i izbjegnite najčešće greške - nema razloga da ne uspije.

Sastojci: 5 kg crvene rog paprike 1,5 kg plavog patlidžana 1-2 svježa ljuta feferona glavica bijelog luka so 500 ml ulja Priprema: Paprike i patlidžane ispecite u rerni ili na ploči šporeta. Kad su paprike pečene, stavite ih u plastičnu kesu i dobro zatvorite (para će odvojiti kožicu od mesa paprika pa ćete ih lakše oljuštiti). Osim kožice, s paprika maknite i peteljke i sjemenke. Oljuštite i patlidžane. Povrće sameljite na mašini za mljevenje mesa. U veliku, što širu posudu, sipajte 500 ml ulja, pa stavite povrće koje morate bez prestanka da miješate da ne bi zagorjelo. Kad tečnost dovoljno ispari, i kad se nakon što povučete varjačom po dnu posude, vidi dno, znak je da je se priprema bliži kraju. Tada dodajte so prema ukusu i sitno nasjeckane feferone i bijeli luk. Još malo miješajte pa potom ajvar punite u vruće, u rerni sterilizovane tegle i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Greške koje morate izbjeći:

ajvar
foto: Shutterstock

Samo bez žurbe S ajvarom nema žurbe. Ako želite da bude stvarno dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih paprika, zatim pečenje, ljuštenje, uklanjanje sjemenki i za kraj višesatno miješanje. Ništa se tu ne može naročito ubrzati. Nemojte ni pomišljati na ljuštenje paprika pod vodom ili na smišljanje prečica u fazi miješanja, piše Jutarnji list.

Ljutina Koliko feferona ćete staviti zavisi od toga koliko volite ljuto, ali morate biti veoma pažljivi. Konzervans izbjegnite, već sterilizujte teglice toplotom.

Pecite paprike

Upućeni se uglavnom slažu da je pečenje paprika superiorno bilo kakvom pirjanju ili kuvanju. Ukus koji se dobija pečenjem je vrlo teško zamijeniti bilo kojim drugim.

Ne požurujte miješanje

To što je kremas je glavna odlika majstorskog ajvara. Postiže se dugotrajnim ravnomjernim pažljivim miješanjem mljevenih ocijeđenih sastojaka na umjerenoj vatri.

Nemojte prepeći paprike i patlidžane

Kora odnosno kožica povrća smije da pocrni, meso povrća ni slučajno. Ljuštenje takođe mora biti veoma pažljivo, ne ostavljajte ni centimetar kožice. Pazite na sjemenke

Sjemenke takođe treba pažljivo ukloniti, ali nikako uz pomoć vode, jer bi dugotrajan postupak cijeđenja bio besmislen. Može vam olakšati ako pored sebe, dok ljuštite paprike i čistite sjemenke, držite posudu sa vodom u kojij možete povremeno propreti ulijepljene rule. Prije nego se vratite na posao, posušite ih papirnim ubrusom.

Pažljivo birajte patlidžan

Stavljanje plavog patlidžana tema je velikih rasprava oko ajvara, ali, sudeći po većini recepata koji se mogu naći po internetu, više je onih koji žele da ovu namirnicu dodaju u ajvar, nego onih koji su time zgroženi. Ako volite patlidžan, izaberite sjajne primjerke sa zategnutom kožom, a na primjer, na 10 kilograma paprika trebaće vam tri kilograma patlidžana. Neka vaš izbor bude neka od novih, lijepih duguljastih sorti. Lijepo se ispeku, nijesu gorki i nemaju sjemenke

Bonus video: