Ana Roš: Školovala se za diplomatiju, postala najbolja kuvarica na svijetu

Do krajnosti je dovela ideju o upotrebi lokalnih sastojaka u gastronomiji. Njeno pravilo je da koristi sastojke koji su nastali u krugu od jednog kilometra od restorana, a mi prenosimo njen recept za štrukle

4947 pregleda 1 komentar(a)
Ana Roš, kuvarica, Foto: chef-alps.com
Ana Roš, kuvarica, Foto: chef-alps.com

Ana Raš tečno govori pet jezika, do osamnaeste godine bila je skijašica u reprezentaciji SFRJ i ima fakultetsku diplomu iz međunarodnih odnosa. Međutim, njeno zanimanje je - kuvarica. Najbolja.

Prije rada u restoranu Hiša Franko u Kobaridu, idiličnom selu iznad obale Soče u Sloveniji, Ana Raš nije prošla nikakvu formalnu obuku za kuvara, niti je imala ambiciju da život posveti kuvanju. Kuhinju Hiše Franko preuzela je zbog ljubavi, kad je sa suprugom Valterom odlučila da preuzme gostionicu njegove porodice. Dvadeset godina kasnije restoran Hiša Franko je prava gastronomska institucija, a Ana Roš izrasla je u svjetski poznatog kuvara. Ona ovih dana gostuje u Kotoru.

Na čuvenom nadmetanju 'The World's 50 Best Restaurants' Ana Roš je 2017. je proglašena je za najboljeg ženskog kuvara na svijetu. Nagrada nosi naziv "San Pellegrino", a upućeni kažu da se može smatrati nekom vrstom dobijanja titule viteza u kulinarstvu.

Restoran Hiša Franko je prošle godine dobio drugu Mišelinovu zvjezdicu - najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svijetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom. Ponuda u restoranu je vrlo jedinstvena u ukusima i kreativnoj formi slaganja jela.

Ana Roš je, kako objašnjavaju stručnjaci, do krajnosti dovela ideju o upotrebi lokalnih sastojaka u gastronomiji. Njeno pravilo je da koristi sastojke koji su nastali u krugu od jednog kilometra od restorana, što je ovaj mali restoran pretvorilo u agrarno i prehrambeno čvorište od kojeg živi 60 porodica u Kobariu.

"Nemamo investitore i partnere. Šta god da uradimo, moramo da kasnije živimo sa posljedicama", kazala je u jednom intervjuu Ana Roš. Kako je jedna kuvarski neobrazovana osoba, bez ijednog dana staža u drugom restoranu, mogla da zasija na tronu kao najbolja kuvarica na svijetu? Spletom upornosti, mukotrpnog rada, vizije, ambicioznosti, talenta i posmatranja. Stvorila je sopstveni kuvarski identitet i koncept koji je toliko autorski upravo zbog toga jer ga nije ni od koga preuzela, kopirala ili naučila, prenose mediji u regionu.

Prošle godine Ana Roš je objavila knjigu ‘Kiša i sunce’ koja govori o malim ljudima, sirarima, pastirima, skupljačima bilja, lovcima, medarima, o svim članovima restoranskog tima…Stranice knjige pune su uživanja, recepata, avantura, fotografija, isječaka iz nevjerojatnog života jedne kuće, Hiše Franko i prije svega - strasti.

Roditelji Ane Franko, ugledni članovi društva, otac cijenjeni doktor, a majka novinarka slovenskog 'Dela' nemaju isti pogled na njen životni izbor: "Otac je sada ponosan na mene. A moja majka misli da bi bilo bolje da imamo još jednog diplomatu u porodici".

Kao snažna, angažovana žena, koja inteligentno upotrebljava svoju kreativnost, hrabro promovišući svoj kraj, tradiciju, svaku kravu, pečurku i pastrmku jednakim žarom, Ana Frank je zapravo, neobičnim putem, postala savršena ambasadorka svoje zemlje.

Kobariške štrukle po receptu Ane Roš

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 2,5 dl vode
  • so

Fil:

  • 120 g putera
  • 120 g prezle
  • 120 g oraha
  • 120 g suvog grožđa
  • 120 g šećera
  • prstohvat cimeta
  • 1 kašika ruma
  • 1,5 dl mlijeka
  • cimet i smeđi šećer za posipanje
    Štrukli po receptu Ane Roš
    foto: dobertek.com

Priprema:

Popariti brašno ključalom vodom i začiniti solju. Dobro izmiješati viljuškom. Tijesto oblikujte u kuglice, koje se presaviju i spljošte na pola.

Dobro izmiješajte sve sastojke za punjenje. Ako je fil previše suv, dodajte još malo mlijeka. Kašikom staviti fil na krugove tijesta, koji se zatim presaviju i zatvore u polukrug ili preklop. Prstom napravite rupu u sredini da biste dobili karakterističan oblik.

U velikom loncu prokuvajte vodu sa solju, a zatim smanjite vatru (voda ne smije da vrii) i štrukle kuvajte 20 do 30 minuta dok ne isplivaju na površinu. Kuvano dobro procijedite, stavite na tanjire, pospite cimetom i smeđim šećerom i poslužite.

Bonus video: