Dva recepta za džem od narandži: Sa šećerom i bez njega

Prije pripreme možete probati narandže - ako su slatke, smanjite količinu šećera

14720 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Džem od narandži je fin i mirišljav, možete ga kroristiti uz palačinke, galete, u kolačima, ali i uz obično parče hljeba. Iskusne domaćice kažu da je jedina opasnost tokom pripreme ove poslastice ona koja vreba iz bijelog dijela naradžine kore - ako je ne odstranite pažljivo, džem može imati pomalo gorak ukus.

Sastojci:

  • 1600 g očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori)
  • 200 g isjeckane narandžine korice
  • 1 kg šećera

Priprema:

Prije pripreme, potrebno je dobro oprati narandže. Pod mlazom vode izribajte ih hrapavom stranom sunđera a onda ostavite nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).

Narandže očistiti i sačuvati kore koje su lijepe, bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete bijelu opnu kako bi narandžasti dio kore bio tanji i onda te korice sitno isjeckajte. Potrebno je 200 g očišćenih korica. Narandže takođe sitno iseckajte.

U šerpu stavite isjeckane narandže, korice i šećer. Kuvati na tihoj vatri, uz povremeno miješanje. Poslije pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešatkastom kašikom pa izmiksati u sjecku. Nemojte miksati previše, džem je ljepši kada u njemu ostanu sitni komadići voća.

Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, miješajući da ne zagori. Kuvajte još oko jedan sat. Kašičicu džema stavite na tacnu, da provjerite kad je dovoljno gust.

Čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagriju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugrije na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sjutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mjestu.

Od ove količine voća dobiju se dvije pune velike tegle (od 750 ml) i jedna manja činija za isprobavanje.

Džem od narandži bez šećera

Sastojci:

  • 8 organskih pomorandži
  • 1 1/2 šolja oraganskog meda

Priprema:

Uklonite u potpunosti koru sa četiri pomorandže i skinite sa voćke, koliko možete, bijeli sloj od kore. Sa ostale četiri pomorandže takođe uklonite koru i bijeli sloj, ali koricu sačuvajte za džem. Sa korice skinite unutrašnji bijeli sloj (što više skinete, smanjićete gorčinu). Tanke narandžaste korice isjeckajte na kockice i ostavite sa strane.

Kriške pomoranži presijecite na pola i izvadite sve sjemenke, pa ubacite pomorandže u blender. Mutite dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

U šerpu ubacite sok od pomorandže, iseckanu koricu i med. Dobro promiješajte da se sjedini, pa kuvajte na jakoj vatri oko 40 minuta do 1 sat uz stalno miješanje. Skuvan džem ostavite da se ohladi, pa ga sipajte u teglu. Čuvajte ga u frižideru do mjesec dana.

Bonus video: