Tijesto i meso, ali nije burek, nego čeburek

Čeburek je pržena pita sa nadjevom od mljevenog mesa i luka

11928 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čeburek, cheburek ili čebureki, kako ga ko zove, je vrsta brze hrane. Za lepinjice koje izgledom podsjećaju na pancerote ili kalcone, ali to nijesu, pravi se tijesto bez kvasca, samo od brašna i vode. Ovo jelo fantastičnog ukusa je nacionalno jelo krimsko-tatarske kuhinje.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g mekog brašna + malo da se premijesi i razvuče
  • 250 ml vode
  • 2 kašike ulja
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 500 gr mljevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • malo soli i bibera, po ukusu

Priprema:

Staviti brašno u veću posudu, napraviti udubljenje pa sipati vodu i ulje i malo posoliti. Umijesiti tijesto. Tijesto mijesite nešto duže - oko pet minuta - dok se sve lijepo ne poveže i ne ujednači. Tijesto je tvrđe i tako i treba i da bude. Ostavite ga 30 minuta da odstoji pokriveno krpom.

Za to vrijeme isjeckate sitno luk, pomiješate sa mesom i začinima pa i meso premijesite da se meso, luk i začini povežu.

Tijesto podijeliti na 12 jednakih djelova i svaki oblikovati u lopticu. Ne mijesite dugo jer će tijesto postati žilavije i teže se razvlačiti, ali ako vam se i to desi samo loptice ostavite malo da odstoje, otpustiće. Svaku lopticu razvući u krug ili približno krugu što tanje možete. Nadjev staviti na polovinu kruga. Prebaciti drugu polovinu i viljuškom na krajevima spojiti tijesto. Višak tijesta odsjeći.

Raditi tako sve dok ne utrošite tijesto i meso.

U veći tiganj sipati ulje pa spuštati čeburek da se peče na srednjoj vatri ravnomjerno sa obje strane. Ne brinite, neće biti masno. Isprženo vaditi na kuhinjski papir.

Odlično se slaže uz umućenu pavlaku u koju možete dodati bijeli luk i peršunov list.

Bonus video: