Ledeni italijanski desert: Dva recepta za semifredo

Na pola puta između kolača i sladoleda

10501 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Originalno italijanski desert, semifredo je bogata ledena poslastica, idealna za toplije dane. Semifredo - "poluledeno" - baš kao što mu ime kaže, negdje je na pola puta između kolača i sladoleda. Za razliku od običnih sladoleda koji, ako ih pravite kod kuće, imaju kristale leda koje mnogi ne vole, ova poslastica ima teksturu zbog koje taj problem ne postoji. Tri su osnovne komponente semifredda – umućena slatka pavlaka, krem od žumaca i šam od bjelanaca - ostale sastojke možete odabrati sami.

Sastojci:

  • 350 g slatke pavlake
  • 5 jaja
  • 70 + 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • po izboru: voće, džem, nasjeckano orašasto voće, čokolada, nutela..

Osnovni recept za pripremu semifreda

Umutite 350 g dobro ohlađene slatke pavlake za šlag i stavite je u frižider dok spremate ostalo.

Na pari mikserom umutite krem od 5 žumanaca, 70 g šećera (možete 20 g običnog šećera zamijeniti sa 20 g vanilin šećera). Pazite da posuda u kojoj su žumanca ne dodiruje vrelu vodu jer će vam se žumanca u protivnom skuvati i zalijepiti na dno – cilj je samo da se šećer istopi i da se krem zgusne, a za to će vam biti potrebno 5-10 minuta.

Za šam od bjelanacana pari mutite 2 bjelanca s prstohvatom soli i 60 g šećera dok ne dobijete kremastu strukturu.

Kada kremu od žumanaca i bjelanaca maknete sa pare bitno je da još koji minut nastavite da ih miješate, dok se zdjela ne ohladi, kako se dio krema ne bi zalijepio za dno. Kada se ohlade do sobne temperature, prvo laganim kružnim pokretima, kako bi sačuvali zapreminu i pjenastu teksturu, pomiješate krem od bjelanaca i krem od žumanaca, a potom u tu smjesu isto tako lagano umiješajte ohlađenu umućenu pavlaku.

Na kraju slijedi lakši dio - u smjesu dodajte sitno narezano svježe voće, džem, nasjeckano orašasto voće, čokoladu ili nutelu - na vama je da odaberete. Možete i odvojiti jedan dio krema od žumanaca pa u njega umiješati neke od tih dodataka, poput džema ili nutele, kako bi dobili ukusni krem koji ćete tek na samom kraju umiješati u osnovnu smjesu. Sve dodatke za semifredo je najbolje samo blago i površno umiješati kako bi dobili nejednolični, mramorni izgled konačnog deserta.

Semifredo treba da se hladi u zamrzivaču preko noći (najmanje 6 sati), a najčešće se stavlja u uske, plitke kalupe za hljeb. Prije smrzavanja, kalup obložite plastičnom folijom, ulijte smjesu i pokrijte je folijom da se tokom tokom smrzavanja ne bi sakupili kristali vode.

Semifredo sa čokoladom i keksom

Pred osnovnog, postoje i razni drugi recepti za semifredo. Ovaj sa dvije vrste čokolade i plazma keksom, može biti baš ono što želite, naročito zato jer se jednostavnije priprema.

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 200 g bijele čokolade
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g čokolade
  • 150 g plazma keksa
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Žumanca dobro umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari. Kad se krem zgusne, u jaja staviti izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne istopi.

Umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrakt vanile i smjesu sa jajima i bijelom čokoladom, pa sjediniti mikserom.

Plazmu izlomiti i ostaviti 4-5 kašika sa strane. Podijelite fil na dva dijela. U jedan dio stavite plazmu, a u drugi rendanu čokoladu. Obložiti pleh providnom folijom, pa prvo sipati drobljenu plazmu koju ste ostavili sa strane. Zatim staviti fil sa čokoladom, a potom fil sa plazmom.

Pokriti providnom folijom i staviti u zamrzivač na 3-4 sata. Potreban vam je pravougaoni kalup - dubine oko 8 cm, dužine 30 cm, a širine 15 cm.

Bonus video: