Da li banane držati u frižideru? Smije li se jesti proklijali krompir?

Bananama se može produžiti rok upotrebe držanjem u frižideru, sa zelenim i proklijalim krompirom treba biti oprezan

30693 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Photocollage
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Photocollage

Banane su mnogima omiljeno voće i ljudi ih obično drže negdje pri ruci - na stolu, na kuhinjskom pultu... ali - da li bi ih zapravo treba držati u fružideru?

Jednostavno rečeno, banane biste trebali da stavite u frižider tek nakon što postanu zrele onoliko koliko želite. Prema riječima stručnjaka, banane se mogu čuvati na kuhinjskom pultu dok ne sazru, a zatim se mogu čuvati u frižideru još najmanje dva dana ili dok im kora ne pocrni.

Vrijeme stavljanja u frižider je ključno

Sigurno ste primijetili da se banane u prodavnicama ne drže u frižideru. Naime, ako banane stavite prerano u frižider to bi vrlo lako moglo da dovede do nekoliko promjena – banane bi mogle da poprime gorak okus, promijene boju i na kraju ne zrenu do kraja.

Posebnu pažnju obratite na one banane koje imaju veliki broj tamnih mrlja ili napuknuća na kori. Prema riječima stručnjaka, to bi moglo značiti da su već pokvarene ili da će se uskoro pokvariti. Osim toga, napuknuta kora na plodovima voća može omogućiti kontaminaciju različitim mikrobima. Takođe, bananu koja je pretežito crne boje, jako mekana ili ima neprijatan miris preporučljivo je baciti.

Je li bezbijedno jesti proklijali krompir i na što ukazuje njegova zelena boja?

Prije nego što skuvate zeleni ili proklijali krompir ne bi bilo loše provjeriti šta stručnjaci imaju da kažu o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Krompir sadrži vrstu prirodnog toksina koji u većoj količini može izazvati mučninu nakon konzumiranja. "Krompir sadrži dvije vrste glikoalkaloida, prirodne toksine, zvane solanin i čakonin. Iako se prirodno nalaze u krompiru, njihova koncentracija je najveća u udubljenjima, proklijalim vrhovima i zelenoj kori", kaže Lauren Harris-Pincus, autorika knjiga o zdravoj ishrani, prenosi t-portal.

Zelena boja krompira obično potiče od hlorofila koji je, iako nije otrovan, pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da takav krompir ne treba jesti. "Svježi krompir ne bi trebao da bude proklijao niti da ima bilo kakvu zelenu nijansu na kori", kaže Harris-Pincus.

Ako se zelena boja javlja bez klijanja, tada ta promjena boje može biti pokazatelj kvarenja. Ako kora krompira izgleda zelenkasto ili ako ima proklijalih izdanaka, moraćete krompir da očistite ili bacite zavisno od toga kolika površina je zahvaćena.

Zašto nije bezbijedno jesti proklijali krompir?

Klijanje je pokazatelj da su nivoi toksina previsoki i krompir više nije bezbijedan za konzumaciju. Prema riječima Diane M. Pei, sertificirane stručnjakinje za informacije o otrovima na Poison.org, solanin i čakonin mogu izazvati simptome kao što su povraćanje, bolovi u stomaku, nepravilna stolica, proljev, glavobolja, dezorijentisanost , crvenilo kože, zbunjenost i groznica. Simptomi se obično javljaju kroz nekoliko sati, ali u nekim slučajevima može potrajati i do jednog dana.

Kako smanjiti toksičnost ili ukloniti klice s krompira

Najbolji i nabezbjedniji način je potpuno izbacivanje krompira koji sadrže zelene mrlje ili klice. Međutim, ako primijetite klijanje ili zelenu nijansu na nekim područjima, možete pokušati da ih očistite i uklonite oštrim nožem, a nakon toga skuvati ili ispečete. 'Nažalost, kuvanje ne uništava loša jedinjenja u krompiru, zato nije preporučljivo pripremati ili jesti proklijali krompir ili onaj sa zelenim dijelovima', kaže Harris-Pincus. 'Međutim, vjerojatno je u redu jesti krompire koji su proklijali ako možete da odrežete cijelu klicu i sve zeleno obojene dijelove krompira i ako nijesu naborani i smežurani', dodaje. Osim toga, posebno pažljivi treba da budete ako jedete krompir s korom, jer su upravo tu nataložene najveće količine toksina.

Kako pravilno skladištiti krompir

Prema riječima stručnjaka, za početak, ako možete, izbjegavajte kupovinu veće količine krompira, radije kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i time izbjegnite nepotrebno kvarenje. 'Višak krompira čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i svakako pazite da ih držite podalje od luka, koji otpušta materije koje mogu prouzrokovati brže klijanje krompira,' savjetuje Harris-Pincus.

Izbjegavajte visoke temperature, držite ih podalje od kuhinjskih aparata i pazite da budu dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Prekomjerno izlaganje svjetlu prouzrokuje nakupljanje solanina koji kori daje zelenu boju.

Takođe izbjegavajte da krompir stavljate u frižider ili zamrzivač jer niske temperature prouzrokuju pretvaranje krompirovog skroba u šećer, što rezultira slatkim ukusom i promjenom boje prilikom kuvanja

Bonus video: