Kako čuvati hranu tokom ljeta

Za svaki obrok je važno pažljivo birati namirnice koje kupujemo i da su provjerenog kvaliteta

40900 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Način ishrane i izbor namirnica koje kupujemo i konzumiramo tokom toplih ljetnjih dana se razliku od onih koje koristimo zimi i na jesen. Zbog visokih temperatura potrebno je posebno obrati pažnja i na način kako se čuvaju i kupuju. Evo nekoliko savjeta na šta treba obratiti pažnju?

Nakon kupovine namirnica koje imaju deklaraciju treba pogledati uputstva gdje se navodi način čuvanja tog proizvoda. Važno je voditi računa i konzumirati te proizvode u skladu sa načinom upotrebe i istaknutim rokom trajanja.

Za namirnice poput voća i povrća, jaja, svježeg mesa, mlijeka i mliječnih prerađevina, generalno za sve proizvode koji imaju visok sadržaj vode, važno je da se čuvaju po određenom temperaturnom režimu. Ukoliko se čuvaju u frižideru treba da su na temperaturi od 0 do -5 °C ili u zamrzivaču na temperaturi od -18 °C. Namirnice poput svježeg meso i gotovih jela, tretiraju se kao lako kvarljiva roba. Za svježe meso najbolje je da se nakon kupovine smjesti u frižider te termički obradi isti dan. Ukoliko ga nećete koristi taj dan, preporuka je da se zapakuje i ostavi u zamrzivač do momenta kada ste planirali da ga koristite. Što se tiče gotovih jela preporuka je da se naruči ili pripremi količina za koju smatrate da je dovoljna za taj obrok. Ukoliko ipak ostane nešto hrane od obroka, čim se ohladi treba je staviti u frižider. Sa aspekta bezbjednosti hrane, preporuka je da se tokom ljeta izbjegava podgrijavanje hrane ili u što manjoj mjeri. Prilikom odlaska u trgovinu, neka vam svježe namirnice budu posljednja stavka pred kraj kupovine. Tako se skraćuje vrijeme koje će osjetljiva roba biti vam toplotnih ili rashladnih uređaja.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Pojedina, najčešće konzervirana i dehidrirana, hrana ne zahtijeva držanje u frižideru ili zamrzivaču već se čuva po konceptu suvog skladištenja. To može biti špajz ili polica u kuhinji. Taj prostor treba da je čist i suv bez tragova vlage ili buđi. Ukoliko imamo veće količine određenog proizvoda neka nam je na dohvat ruke ono pakovanje sa najkraćim rokom trajanja. Nakon otvaranja ovih proizvoda važno je iskoristiti cjeli sadržaj, a ukoliko to nije moguće držati u frižideru ne duže od 24 sata.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Za svaki obrok je važno pažljivo birati namirnice koje kupujemo i da su provjerenog kvaliteta. Posebno je to značajno za svježe meso. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa.

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara