Nedoumice prilikom ishrane tokom ljeta

Zdravo, svježe, sigurno!

35124 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Tokom ovih tropskih dana najčešće konzumiramo hladne napitke i obroke za koje smatramo da su prilagođeni okolnostima i visokim temperaturama. Ipak, ponekad smo u nedoumici koje namirnice i kako da koristimo. Da li je u redu popiti šoljicu toplog čaja ili pojesti neko toplo varivo tokom ovih toplih ljetnjih dana? Šta jesti ako planiramo aktivan odmor u planinskim krajevima ili na moru?

Da li treba piti hladne napitke da bi se rashladili?

Hidratacija organizma je važna ali ne i konzumiranje jako hladnih napitaka. Boravak na plaži, planini, odlazak na posao ili bilo koja vrsta fizičkih aktivnosti tokom visokih spoljašnjih temperatura zahtijeva unos tečnosti u organizam više nego obično, a prvenstveno vode. Ipak, ne treba piti jako hladnu vodu jer je to svojevrstan šok za organizam i može dovesti do upalinih procesa u grlu ili problema sa varenjem. Voda je naš najbolji ljetnji saveznik i treba je piti što češće, u manjim količinama, malo ohlađenu ili na sobnoj temperaturi. Posebno osvježenje je ako u čašu vode stavite dva do tri listića svježe nane i nekoliko kapljica soka od limuna.

Da li treba jesti jaja, ribu i meso tokom ljeta

Najčešće zablude su da ih ne treba konzumirati tokom ljeta. Postoji mišljenje da dolazi do određenog pregrijavanja organizma ukoliko se koriste ove namirnice. Navike prilikom odabira hrane na visokim temperaturama se mijenjaju pa je prirodno da se unosi raznovrsna sezonska hrana, riba i meso u umjerenim količinama, a najviše svježe voće i povrće. Za organizam je veliko opterećenje ako se bilo koja namirnica unosi u većim količinama i zato je važno da porcije hrane ne budu obimne. Organizovanje roštilja ili piknika (na to predviđenim i označenim mjestima) tokom aktivnog odmora na planini je nezamislivo bez ribe ili nekog omiljenog parčeta mesa uz grilovano ili svježe povrće. Takođe, omlet sa povrćem uz parče hljeba, činija svježeg voća i biftek salata mogu biti idealna jela za ljetnji dan proveden na moru. Raznovrsnost hrane je važna kao i umjerenost u količinama koje konzumiramo.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Da li je dobro jesti toplu hranu tokom ljeta

Svi smo barem jednom u životu čuli da se sladoled konzumiran ljeti, a tople čorbe i variva tokom jeseni i zime. Blago začinjana riblja ili teleća čorba, te varivo sa sezonskim povrćem (paprika, paradajz, patlidžan ili tikvica) je lagan obrok koji se preporučuje bilo da je toplo ili hladno vrijeme. Interesantna je činjenica da topla hrana ljeti omogućava smanjenje akumulacije toplote u organizmu putem znojenja. Time se stvara efekat hlađenja organizma, a i proces varenja traje kraće. Kada se konzumiraju jako hladni napici imamo samo trenutni osjećaj rashlađivanja. Za koju god se hranu ili napitke odlučimo treba da su provjerenog kvaliteta i ne konzumirati ih u izrazito toplom ili hladnom stanju.

Tokom toplih ljetnjih dana važno je pažljivo birati namirnice koje kupujemo te da su provjerenog kvaliteta. Posebno je to značajno za svježe meso. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa. U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara