Slaganje hrane – najbolje kombinacije za zdravu ishranu

Da li pravilno kombinujemo hranu? Koje namirnice se dobro „slažu“?

20311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Dobro kombinovanje namirnica utiče na pravilnu apsorpciju hranjivih materija, trenutno stanje organizma, a prevshodno na zdravlje. Određene vrste hrane koje kombinujemo mogu dovesti do lošeg varenja što izazva simptome nadutosti, lošeg raspoloženja, mučnine čak i pospanosti. Ako pođemo od činjenice da želudac može da svari samo jednu vrstu hrane onda pravilno kombinovanje namirnica prilikom pripreme obroka bogatih hranjivim materijama svakako treba uzeti u razmatranje.

Proteini i povrće

Meso je značajan i izvora proteina i u kombinaciji sa svježim povrćem idealan je obrok tokom dana. Ipak, na našem podneblju se najčešće kombinuje sa ugljenim hidratima i mahunarkama. Ove kombinacije treba izbjegavati jer izazivaju otežano varenje, osjećaj umora i nadutosti poslije obroka. Ukoliko je moguće izbjegavati obroke gdje se na tanjiru zajedno nalaze meso sa hljebom, krompirom ili pirinčem. Ako volite meso, a želite da se osjećate prijatno posle ručka, najbolje je uz krmenadlu ili šniclu servirati činiju zelene salate začinjenu sa sokom od limuna i malo maslinovog ulja. Ukoliko marinirate meso prije termičke obrade preporuka je da sastavni dio marinade, pored maslinovog ulja, začinskog bilja, bude i bijeli luk jer podstiče tijelo da apsorbuje cink iz mesa.

Ako posmatramo druge proteine životinjskog porijekla, kao što su jaja i sir i tada je preporuka stručnih lica da se kombinuju sa povrćem. Recimo odličan spoj u jednom obroku su spanać i jaja, dok je sir najbolje konzumirati sa bademima, orasima i svježom salatom. Činija salate sa vašim omiljenim sirom i bademima, začinjena sa prelivom od jogurta može biti veoma hranjiv obrok bogat vitaminima i vlaknima.

Aroma
foto: Aroma

Ugljeni hidrati

I ako je u našem regionu jedna od omiljenih kombinacija meso i ugljeni hidrati, bili oni tjestenina, hljeb, krompir ili pirinač ipak je preporuka da se kombinuju sa mahunarkama i drugim povrće. U kombinaciji sa mesom, ugljeni hidrati se veoma teško vare, a hranjive materije ostanu neprerađene. Pečeni krompir začinjen sa mljevenom crvenom paprikom, bijelim lukom i šargarepom može biti brz i ukusan obrok, dok je pirinač najbolje kombinovati sa raznim vrstama povrća i pečurkama. Za tjestenine i paste se kaže da su najukusnije one koje se najjednostavnije pripremaju. Pasta samo sa bijelim lukom i maslinovim uljem (Aglio e olio ) je čudesni napuljski specijalitet poznat širom svijeta i smatra se jednim od najukusnijih jela sa tjesteninom.

Voće

Voće je izvor raznih vitamina i minerala i treba ga uključiti u svakodnevnu ishranu. Ipak voće je najbolje jesti kao zaseban obrok, tj. užinu. Dok je za proteine životinjskog porijekla potrebno nekoliko sati da bi želudac svario, za voće je potrebno manje od 30 minuta. I u ovoj kategoriji postoji slaganje hrane, pa se preporučuje da se slatko voće poput banane kombinuje sa slabo kiselim voćem, ali ne sa izrazito kiselim voćem tj. cirusima. Za koje god se voće odlučite treba ga konzumirati barem sat vremena prije ili poslije drugog obroka.

Aroma
foto: Aroma

Za svaki obrok je važno pažljivo birati namirnice koje kupujemo i da su provjerenog kvaliteta. Posebno je to značajno za svježe meso. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa. U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara