Prirodna sredstva za čišćenje kuće: Za kuhinju, kupatilo…

Mnogi smatraju da prirodni preparati imaju slabije dejstvo od savremenih sredstava za čišćenje, ali u praksi se pokazalo da ova ekološka sredstva i te kako obavljaju svoj posao

10372 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prirodno bilje i preparati uglavnom imaju višestruku primjenu u domaćinstvu. Najbolja stvar u vezi da ovakvim preparatima za održavanje kuće jeste ta što ih možete naći u svojoj kuhinji, jeftini su, vrlo efikasno obavljaju posao i znate da su bezbjedni po vaše najmilije i vas, jer ste ih sami pravili.

Kuhinja

Začini i dodaci iz kuhinje koji su se najbolje pokazali i kao sredstva za čišćenje jesu bijelo alkoholno sirće, soda bikarbona, limun i so. Ploča šporeta se čisti tako što se po njoj pospe soda bikarbona, zatim se poprska sirće i na kraju se sve to dobro izriba. Sa rernom je sličan princip, s tim da, ukoliko je prljavija, potrebno je da smjesa prvo malo odstoji, pa da se tek onda naknadno izriba žicom.

Umesto sjaja za sudove koji kupujete za mašinu za sudove, dovoljno je da koristite sirće. Ono će rastvoriti sav kamenac.

Za čišćenje frižidera se preporučuje mješavina vode i sirćeta, 50:50, uz nekoliko kapi vama omiljenog eteričnog ulja. Ukoliko neprijatni mirisi iz frižidera ne nestaju već neko vrijeme, posuda sa sodom bikarbonom koja će neko vrijeme stajati u njemu bi trebalo da riješi problem, piše idejezauredjenje.com.

Mikrotalasnu rernu biste mnogo lakše očistili ukoliko biste nekoliko minuta prije samog čišćenja ugrijali krišku limuna u posudi sa vodom. Kao što je već pomenuto, sirće razgrađuje kamenac, zato ćete sa njim lako i jednostavno odčepiti i očistiti sudoperu.

Sunđere i trulex krpe možete održavati tako što ćete ih prokuvati na ringli na svaka 2-3 dana. Visoka temperatura će ubiti sve bakterije.

Prozore i staklene površine najbolje ćete obrisati kombinacijom sirćeta, vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova.

Kupatilo

Lavabo i kadu možete čistiti na isti način kao i sudoperu ili frižider, s tim da bi trebalo ostaviti smjesu da djeluje pola sata prije čišćenja.

Tvrdokornih naslaga u we-ce šolji možete se riješiti tako što ćete ostaviti sodu bikarbonu i sirće da prenoće, a zatim dobro izribati.

Možete čak napraviti i sopstveni osvježivač tako što ćete u prazan raspršivač sipati alkohol i eterična ulja čiji miris volite. Alkohol će uticati na razgradlju eteričnih ulja i na taj način će doći do širenja mirisa.

Dnevni boravak

Parket ćete najbolje obrisati i osvježiti kombinacijom sirćeta, omiljenog eteričnog ulja, tople vode i nekoliko kapi sapuna. Pločice se održavaju isti način.

Soda bikarbona predstavlja pravi spas za tepihe. Pospite mješavinu sode bikarbone i eteričnog ulja po tepihu, ostavite neko vrijeme da djeluju, a potom usisajte.

Sredstvo za održavanje namještaja se dobija miješanjem sirćeta, eteričnog ulja, nekoliko kapi sapuna i vode.

Ormar je dovoljno prebrisati kombinacijom vode i eteričnog ulja po izboru.

Mnogi smatraju da prirodni preparati imaju slabije dejstvo od savremenih sredstava za čišćenje, ali u praksi se pokazalo da ova ekološka sredstva i te kako obavljaju svoj posao.

Bonus video: