Kako najbolje i najjeftinije očistiti staklenu ploču šporeta

Ako slijedite pogrešne korake prilikom čišćenja, možete napraviti neželjena oštećenja

25032 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U većini domaćinstava već neko vrijeme, umjesto onih sa ringlama, koriste se šporeti koji imaju ravnu staklenu ploču. Jedna od njihovih prednosti je u tome što su lakši za čišćenje, ali staklo koje se koristi za ove ploče takođe je osjetljivo, pa ako slijedite pogrešne korake prilikom čišćenja, možete napraviti neželjena oštećenja. S pravim alatima i savjetima, međutim, posao je relativno jednostavan i daće dobre rezultate. Kao i uvijek, redovno čišćenje odmah nakon kuvanja može spriječiti nakupljanje prljavštine koju je poslije teže očistiti.

Za temeljno čišćenje biće vam potrebno sljedeće:

  • Limun
  • Soda bikarbona
  • Veliki, čisti stari peškir
  • Alkoholno sirće
  • Bočica s raspršivačem
  • Suva krpa

Prvo prerežite limun na pola, a zatim iscijedite sok po cijeloj hladnoj staklenoj ploči za kuvanje - pazite da ne bude ni malo topla. Koristite polovinu limuna kao alat za ribanje i provedite više vremena na problematičnim mjestima.

Zatim pospite sodu bikarbonu po cijeloj površini ploče. Stručnjaci objašnjavaju da je soda bikarbona odlično prirodno sredstvo za čišćenje, jer nije previše abrazivna za površinu. Kombinujte sodu bikarbonu i limun i dobićete snažnu malu hemijsku reakciju koja pomaže da se razloži nakupljena prljavština.

Uzmite stari peškir i skvasite ga vrućom vodom. Ocijedite višak vode i položite topli peškir preko staklene ploče prekrivene limunom i sodom bikarbonom. Ostavite ga da stoji najmanje 30 minuta (što duže, to bolje).

Vlažnim peškirom nježno obrišite površinu dok se ne uklone sve mrlje i soda bikarbona. Vjerojatno ćete pešlir morati da isperete nekoliko puta dok to radite.

Sipajte alkoholno sirće u bocu s raspršivačem i njime poprskajte ploču, suvom krpom očistite sve ostatke i polirajte dok ne zablista.

Napomena: kod staklenih ploča za kuvanje uvijek vodite računa o suvim ostacima kako biste smanjili grebanje i pazite da ne koristite hemikalije koje mogu napraviti ogrebotine.

Među brojnim savjetima za čišćenje na internetu postoji i iskustvo žene koja se požalila da su joj jaka hemijska sredstva ostavila bijele mrlje na ploči za kuvanje: Uzela je ulje za njegu dječije kože i nekoliko kapi stavila na sunđer. Prebrisala je površinu, a mrlje su nestale. Jedna od korisnica u komentaru je otkrila da ona koristi ulje pomorandže i da ima isti učinak.

Bonus video: