Ovo su najčešće greške koje možete napraviti kad perete veš

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini za pranje veša stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lijepi na odjeću

8100 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Melissa Maker redovno na svom YouTube kanalu Clean My Space objavljuje videozapise s raznim savjetima o vođenju domaćinstva u kojima objašnjava kako čistiti bolje i brže i za što manje vremena postići sjajne rezultate.

Iako tako ne izgleda, ona ističe da mrzi kućne poslove i da se baš zato trudi da ih obavi što brže. Ipak, vodeći firmu za čišćenje, stekla je dovoljno iskustva i nabrojala nekoliko stvari koje mnogi prave kad peru veš, a ne bi trebali.

1. Prerijetko pranje odjeće za vježbanje, donjeg rublja i čarapa

Odjeća koja sakuplja znoj treba da se pere nakon svakog nošenja, rekla je.

"Znoj stvara plodno tlo za bakterije, pa nije dobro čak ni ubaciti odjeću prljavu od znoja u korpu za veš s drugim odjevnim predmetima", kaže ona, a savjetuje da se odjeća za vježbanje pere u najtoplijoj vodi koju tkanina dopušta.

2. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini za pranje veša stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na vešu, ali i neprijatan miris neposredno nakon pranja. Rješenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog sirćeta umjesto omekšivača.

Širće će bijeli veš omekšati i dati mu željenu bjelinu, ali i uništiti bakterije u mašini za veš.

3. Peškire perete s drugom odjećom

Peškir vam ne miriše dobro ni nakon pranja s omekšivačem? To može biti posljedica zadržavanja bakterija, ostataka ćelija kože i tragova sapuna.

Stručnjakinja savjetuje se da se peškiri peru odvojeno od drugog veša i to u manjoj količini i pri vrlo visokoj temperaturi. Čak i ako vam se čini da u mašinu može da stane još koji komad, radije ga ostavite za drugi put...

4. Ne zakopčavate rajsferšluse i dugmad

Patente na farmericama i jaknama zatvorite prije pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna, ali i kako se druga odjeća ne bi oštetila.

Takođe, grudnjaci s kopčama mogu povući tkanine ili oštetiti bubanj ako lete okolo. Kako biste smanjili rizik od oštećenja stavite ih u vrećice za pranje ili iskoristite staru jastučnicu.

5. Farmerice ne okrećete naopako

Jedan od osnovnih razloga zašto vam farmerice blijede je taj što ih ne okrećete na drugu stranu pri pranju i perete ih u toploj vodi. Kako bi zadržale boju i oblik, treba ih prati izvrnute i u što hladnijoj vodi.

6. Pretrpavate mašinu za veš

Punjenje mašine za pranje veša do posljednjeg milimetra izgleda kao dobar način uštede vremena, ali i vaše energije. Međutim, ako pretrpavate mašinu, voda i prašak za pranje neće dobro doprijeti do sve odjeće, što može dovesti do toga da vaša odjeća i nakon pranja bude prljava, kaže Melissa, a prenosi The Sun.

Bonus video: