Meso i vino – nerazdvojni tandem i harmonija savršenih ukusa

Prilikom pripreme jela u kućnom ambijentu ili odabira iz menija u restoranu, hrana dobije posebnu punoću ukusa kada se uklopi sa vinom. Dodatni akcenat se stavlja na uparivanje mesa i vina. Da li se vino slaže uz meso ili pak meso uz vino? To je dilema koja nije riješena i treba je prepustiti somelijerima i kulinarskim magovima. Najbolja kombinacija mesa i vina je subjektivni osjećaj i jedinstven za svakog pojedinca.

25479 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Ipak, postoji jednostavno pravilo da se mlada crvena vina odlično slažu sa srednje pečenim telećim ili goveđim mesom, dok se starija vina kao što je vranac slažu sa jače pečenim mesom ili pečenjem. Naravno, tu treba uzeti u obzir način pripreme jela, te izbor povrća, začina i sosove koji se serviraju uz meso. Mlada crvena vina se konzumiraju najranije u godini tj. samo nekoliko mjeseci nakon proizvodnje. Ispred nas je period slavlja pa na prazničnim trpezama posebno mjesto zauzimaju razna jela od mesa tako da su ova mlada vina zbog visokog stepena tanina savršena za uparivanje sa srednje pečenim mesom kao što je biftek, ramstek ili sirovim poput tatar bifteka. Ipak na našim prostorima tradicija je da se naviše jede jače zapečeno meso poput pečenja pa je uz ta jela najbolje upariti jača i punija vina kao što su merlo, vranac ili kaberne sovinjon. Važno je napomenuti da od stepena masnoće mesa zavisi i izbor vina. I u ovom slučaju su starija crvena vina pravi izbor.

Svinjska meso se često priprema pa je zbog svoje teksture i sočnosti zahvalno za uparivanje sa raznim vinima. Ukoliko se priprema svinjska šnicla ili odrezak, najbolje je kombinovati ovo jelo sa mladim crvenim vinima kao što je pinot noar. Svinjsko pečenje se može upariti sa crvenim i barikiranim šardoneom. Jagnjetina je nezaobilazan dio slavskih trpeza pa je uz ovo meso preporuka odabrati širaz. Jagnjeće pečenje je jače pečeno i slano meso pa je izbor aromatičnih crvenih vina odlična kombinacija.

Aroma
foto: Aroma

Često se susreću mišljenja da je pileće meso najbolje servirati uz čašu bijelog vina. Ipak, ovo pravilo nije isključivo kao što se inače misli. Recimo, uz prženo pileće meso i mliječne sosove preporučuje se kaberne sovinjon. Ukoliko se priprema pečeno pile sa začinski biljem onda je šardone prikladan za ovo jelo, mada se može upariti i sa rose vinima.

Aroma
foto: Aroma

Najčešće se više pažnje posveti izboru vina, ali bez kvalitetnog komada mesa spremljenog na adekvatan način gube se arome i harmonija ukusa koja treba da rasplamsa nepaca pri svakom zalogaju. Da bi obrok bio sočan i ukusan uz čašu dobrog vina, jako je važno je odabrati kvalitetan komad mesa.

I zato je važno pažljivo birati meso koje se kupuje te da je provjerenog kvaliteta. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare mogu se naći visko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa već zapakovani ili na mjeru. Pažljivo se bira svaki komad svježeg mesa i dodatno kontroliše od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa.

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaši Aroma, City marketi i Conto diskonti