Precizno: Koliko soli je potrebno za pripremu kiselog kupusa?

Za početnike i one koji vole preciznost - postoje tačne mjere

33068 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Sezona pripreme zimnice uveliko traje, a sada je možda pravi trenutak za spremanje kupusa, koji je prava riznica zdravlja. Ukoliko znate kulinarske tajne, do praznične sezone možete očekivati ukusna jela na trpezi, jer se kupus koristi na najrazličitije načine.

Tokom zime, u vrijeme virusa koji kruže, kijeli kupus je pravi izbor u ishrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala među kojima su: magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum. Takođe, podržava sistem za varenje, i ubrzava metabolizam.

Osobe sa iskustvom u kuhinji često 'odokativno' znaju koliko soli je potrebno koristiti kad se kisjeli kupus, ali za početnike i one koji vole preciznost - postoje tačne mjere.

Ukoliko se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmjeriti 200 g soli i sipati u toplu vodu, potom miješati dok se ne otopi. Na ovaj način dobija se 4 % rastvor soli, a ako je posuda manja, potrebno je održati ovu razmjeru. U svakom slučaju, tek kada se so otopi, voda se presipa u bure. Postupak se ponavlja sve dok se bure ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfonet, u bure od 120 litara sa 60 kg kupusa, staje 65 l rastvora, za šta je potrebno 2.6 kg soli. Stručnjaci ne preporučuju da se ukupna količina soli odjednom sipa u vodu, jer se ne dobija homogena tečnost.

Bonus video: