Koje začine koristiti za pripremu ukusnih obroka od mesa

Zdravo, svježe, sigurno!

20383 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Praznici, slavlja, rođendanske proslave su događaji za koje se sa posebnom pažnjom biraju jela. U ovim i sličnim prilikama meso je najčešće centralna namirnica oko koje se grade obroci. Jedan od preduslova za ukusno jelo je odabir kvalitetnog mesa i kombinacija začina kako bi pečenje, sarma ili duga jela bili savršenog ukusa. Odabrati kombinaciju začina i uskladiti sa određenom vrstom mesa je možda na prvi pogled jednostavan zadatak. Nekad i najjednostavnija jela ne uspiju kako je planirano ukoliko se pogriješi u mjeri ili vrsti začina. Ipak i sa manje kulinarskog iskustva, uz dobru kombinaciju začina i kvalitetnog svježeg mesa, mogu se napravite nevjerovatno ukusna jela.

Za pripremu telećih šnicli ili drugih jela od teletine idealan začini je peršun koju jelu daje osvježavajuću prozračnost i preporuka je da se koristi za gotovo sva jela od ove vrste mesa. Majoran se ne koristi često i nepravedno je zapostavljeno začinsko bilje koje se lijepo slaže sa teletinom. Pored majorana, za mediteranska jela, origano predstavlja najvažnijih začina i preporuka je da se doda na samom kraju pripreme jela. Ukoliko je duže izložen visokim temperaturama brzo gubi prepoznatljiv ukus. Marinada od maslinovog ulja i narendane kore limuna daje specifičan ukus mesu, a posebno rskavoj korici koja se stvara prilikom pečenja.

So, biber, ruzmarin, bijeli i crveni luk sa svojim oštrim ukusom, su odlični začini za jela od govedine i junetine, a posebno gulaš i druga variva. I pored ovih dodataka neki novi začini i sitni detalji mogu jelima dati predivan ukus i aromu. Recimo za gulaš, preporuka je da se tokom kuvanja dodaju dvije ili tri suve šljive i malo cimeta pa se za čas dobije jelo nesvakidašnjeg ukusa. Žalfija sa svojim mirisom i ukusom će i najjednostavnijim jelima od mesa dati prijatnu biljnu notu, pa je treba uvrstiti na listu začinskog bilja koje se može češće koristiti. Takođe, preporuka je da se meso za pečenje marinira smjesom od sušene paprike u ulju i senfa te da odstoji 24 časa prije nego što se termički obradi.

Svinjetina nema jak ukus kao govedina ali nije i neutralna kao piletina. Pored soli, u marinadu namijenjenu za svinjsko pečenje, može se dodati i malo crvene paprike u prahu i cimeta. Lijep ukus se može dopuniti kada se ovoj kombinaciji umesto cimeta doda narendani đumbir. Sve ove kombinacije svinjetini daju lijep slatkast ukus. Kim je takođe odličan začin koji se može blago utrljati po površini svinjskog buta prije pečenja.

Uz komad kvalitetnog mesa, začini i razno začinsko bilje koje ima izražen sopstveni ukus i miris, dopunjuje specifične arome mesa te omogućavaju stvaranje harmonije ukusa pri svakom zalogaju.

Aroma
foto: Aroma

I zato je važno pažljivo birati meso koje se kupuje te da je provjerenog kvaliteta. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare mogu se naći visoko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa već zapakovani ili na mjeru. Pažljivo se bira svaki komad svježeg mesa i dodatno kontroliše od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa.

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaši Aroma, City marketi i Conto diskonti