Pranje odjeće: Mnogi prave ovu grešku, nemojte i vi

Mnogi od nas griješe kada odjeću ubace u mašinu za veš, operu je i zaborave na nju

8831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada peru odjeću mnogu ljudi prave naizgled sitnu grešku - ne izvade je odmah iz mašine za pranje. Upozorenje da se bakterije stvaraju već nakon 30 minuta stiglo je nakon što je jedna studija pokazala da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30 kućnih predmeta.

Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, objašnjava za "Miror" da ako se odjeća ostavi u mašini za pranje veša duže od 30 minuta nakon što završi sa pranjem, ona može da postane leglo neprijatnih bakterija.

"Jedan od najvažnijih djelova održavanja čistoće i urednosti u domaćinstvu je redovno pranje veša. Ali mokar veš ostavljen u mašini za pranje veša samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može da izazove razvoj bakterija", otkrio je on.

Nisu sve bakterije štetne za tijelo, ali neke mogu doprinijeti bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i groznica.

"Većina nas voli da misli da su naše kuće lijepe i čiste i da smo dobri u uklanjanju mikroba. Ali istina je da je nemoguće potpuno osloboditi se bakterija i da su čak i stvari koje djeluju izuzetno čisto leglo bakterija. Dok su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se svakodnevno koriste i možda nisu dezinfikovani mjesecima ili čak godinama mogu da se zaborave i postanu leglo bakterija“, objasnio je Teri.

"Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, posude za so i biber i kvake se koriste mnogo puta dnevno i obično ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako da djeluje kao zastrašujući zadatak održavati kuću čistom je posao od pola sata dnevno", zaključio je on.