Kako se bezbjedno koristi soda bikarbona?

Može da se koristi kao pomoćno sredstvo za borbu protiv bakterija i gljivica koje izazivaju infekciju na noktima i koži

24836 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona se od davnina koristi kao jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u domaćinstu za širok spektar namjena- od higijene, preko pomoćnog zdravstvenog sredstva, do dezinfekcije prostora i tijela. Za upotrebu u zdravstvene svrhe preporučuje se medicinska, prečišćena soda-bikarbona sa oznakom “100 odsto natrijum bikarbonat”.

Moćno sredstvo za dezinfekciju

Soda bikarbona je efikasno sredstvo za bijeljenje zuba. Napravite pastu od kašičice sode bikarbone i vode. Istrljajte zube pastom jednom nedjeljno i ostavite da pasta na njima odstoji pet minuta, a zatim isperite vodom.

Ovaj sastojak je i jedan od najboljih načina za uklanjanje zubnog plaka. Četkanje zuba sodom bikarbonom, dodavanje u pastu ili potapanje četkice u sodu bikarbonu jednom nedjeljno, osnažiće vaše zube i dezinfikovati usnu duplju. Međutim, to nikako ne smije preći u svakodnevno korišćenje, jer prekomjerna upotreba sode bikarbone može da istroši zubnu gleđ ako se koristi neprekidno.

I neprijatan zadah se može riješiti, osim ako nije posledica nekog ozbiljnijeg stanja: ispirajte usta rastvorom vode i sode bikarbone u trajanju od tri minuta, pa isperite, bez gutanja.

Soda bikarbona za ljepšu kosu

Kada se doda šamponu, posebno ako se radi o nekom neutralnom i bez parabena, soda bikarbona će doprinijeti temeljnijem čišćenju kose. Ukloniće prljavštinu i masnoću. Dodajte kašičicu sode bikarbone u šampon, utrljajte ga u kosu i isperite.

Soda bikarbona kao dezodorans

Kao prirodni dezodorans, soda bikarbona može da se koristi za sprječavanje i uklanjanje neprijatnog mirisa ispod pazuha i na stopalima. Uzmite kašiku sode bikarbone, dodajte vodu i dobro promiješajte da dobijete pastu. Nanesite pastu ispod pazuha i na noge (stopala).

Dodajte tri supene kašike u lavor i napravite kupku. Potopite noge u rastvor pet minuta. Ako su vam cipele “pokupile” neprijatan miris, napravite kesicu od gaze sa sodom bikarbonom i stavite je u cipele. Miris će nestati nakon kratkog vremena.

Uklanjanje bakterija i gljivica

Soda bikarbona ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Može da se koristi kao pomoćno sredstvo za borbu protiv bakterija i gljivica koje izazivaju infekciju na noktima i koži.

Pomoć kod ujeda insekata

Ako vas ujede neki insekt, možete nanijeti malo paste od sode bikarbone i vode. Ostavite da se osuši, isperite i ponovite ako je potrebno. Ipak, ako ste alergični na ujede i ako dođe do reakcije, potražite hitnu ljekarsku pomoć.

Više energije za trening

Konzumiranje malo rastvora sode bikarbone pre vežbanja može poboljšati ukupne psihofizičke performanse, posebno sportistima. Takođe, pomaže u smanjenju umora tokom i nakon treninga. Zbog svoje visoke pH vrijednosti, snižava nivoe mliječne kiseline u mišićima tokom treninga visokog intenziteta. I ovdje važi pravilo da to ne smije postati rutina.

Za gorušicu i probavne smetnje

Gorušica, čest problem kod poremećaja varenja i refluksno vraćanje hrane u jednjak iz želuca, može privremeno da se umiri sodom bikarbonom. Ako osjećate žgaravicu, rastvorite ½ kašičice sode bikarbone u dve čaše vode i pijte polako. To će pomoći trenutno, ali ne smije da postane navika. Nemojte jesti previše obilne obroke i hranu koja vam smeta, a ako simptomi ne prolaze i ometaju svakodnevno funkcionisanje, javite se ljekaru.

Liječenje čireva u ustima

Čirevi u ustima su poznati i kao afte, bolne ranine koje se razvijaju u unutrašnjoj sluznici usta ili desni. Dezinfekcija usne duplje i smanjenje plaka na zubima ispiranjem sodom bikarbonom pomaže i u saniranju afti. Naravno, ako afte ne prolaze, posjetite stručno lice, jer je možda posrijedi neki ozbiljniji problem sa oralnom higijenom ili padom imuniteta.

Uklanjanje pesticida sa namirnica

Savremeno povrće i voće prskaju se hemikalijama kako bi se spriječili insekti i štetočine i bolesti koje oni donose. Većina ovih hemikalija je štetna pozdravlje i treba ih ukloniti prije jela. Pranje voća i povrća sodom bikarbonom uklanja ostatke pesticida na površini.

Gašenje požara

Zagrijevanje sode bikarbone proizvodi ugljen-dioksid, što je u kombinaciji sa vodom čini efikasnim sredstvom ne samo za uklanjanje masnoća i nečistoće u kuhinji, već i gašenje manjih požara. Ugljen-dioksid smanjuje vatru jer je gušći od kiseonika, a voda sama po sebi umiruje vatru. Većina aparata za gašenje požara sadrži i sodu bikarbonu. Naravno, ovo može poslužiti samo kao prva pomoć, poziv vatrogascima se podrazumeva ukoliko je požar prijeteći.

Čišćenje lonaca, tiganja i srebrnog posuđa

Da biste uklonili postojane mrlje na loncima i tiganjima, potopite ih preko noći u rastvor napravljen od ¼ šolje sode bikarbone i jednog litra vode. Takođe, na posuđe možete posuti sodu bikarbonu i sunđerom sa malo mlake vode pokušati da očistite mrlje.Napravite pastu i nanesite na srebrni pribor koji želite da očistite, isperite i osušite. Dobićete visoki sjaj.

Neutralizator mirisa

Soda bikarbona efikasno pomaže da se oslobodimo mirisa iz kuhinjskih uređaja. Stavite sodu bikarbonu na zadnji dio zamrzivača ili frižidera. To će doprinijeti čuvanju hrane bez mirisa. Ne zaboravite da mijenjate posudu sa sodom bikarbonom na svaka tri mjeseca. Da bi mašina za pranje sudova bila bez mirisa, pospite sodu bikarbonu po njenom dnu ili po sudovima.

Izbjeljivanje odjeće

Dodajte četvrtinu šolje sode bikarbone u uobičajenu količinu sredstva za izbjeljivanje odjeće i bijeli veš će biti još svežiji i intenzivnije bijel.

Sredstvo za čišćenje podnih pločica i tepiha

Pomiješajte toplu vodu i pola šolje sode bikarbone i koristite za brisanje i ispiranje podova. Ukloniće tvrdokorne mrlje, a ribanjem pločica u kupatilu, na zidovima, kao i lavaboa daćete kupatilu novi sjaj i bez hemikalija. Pored toga, soda bikarbona uklanja i fleke i ustajali miris sa tepiha. Pospite ga sodom bikarbonom i sačekajte najmanje 15 minuta prije usisavanja. Mirisaće lijepo i svježe.

O svim ovim i drugim temama važnim za zdravlje cijele porodice saznajte u novom broju dodatka Zdravlje, koji vam u četvrtak 5. januara besplatno poklanjamo uz novinu Vijesti.

Bonus video: