Bez problema: Ove namirnice možete koristiti i kad im istekne rok

Zato pogledajte popis namirnica koje se mogu konzumirati i nakon isteka roka

19164 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hljeb

Obično postaje lagano ustajalog okusa nakon što mu istekne rok trajanja, ali siguran je za korištenje. Ako želite da mu produžite životni vijek, stavite ga u frižider ili zamrzivač. Naravno, ako primijetite kakve mrljice na njemu, nemojte ga jesti.

Konzervirana hrana

Većina konzervirane hrane može stajati izrazito dugo. USDA objašnjava da može trajati godinama dok se čuva u odgovarajućim uslovima i ako nema do udubljenja, naduvanja ili rđanja konzervi.

Čokolada

Dobra vijest za ljubitelje čokolade je što se ona može jesti i do dvije godine nakon što joj istekne rok, ali ako je neotvorena. Jednom kada se otvore, mogu se jesti do godinu dana od kupovine.

Jaja

Jaja u frižideru mogu stajati 3-5 sedmica. U međuvremenu će sigurno isteći rok trajanja napisan na njihovom kartonu, ali bezbijedna su za korištenje u različitim receptima. Naravno, pripazićete na njegov izgled.

Smrznuta hrana

Prema USDA-u, bakterija koja prouzrokuje trovanje hranom ne može se razviti u zamrzivaču pa je smrznuta hrana sigurna za konzumaciju. Ali, vremenom bi mogla da izgubi svoj kvalitet i postati suva ili goreg ukusa od one smrznute novijeg datuma. Ako imate, na primjer, smrznuti komad govedine u zamrzivaču već neko vrijeme, siguran je za konzumaciju, ali bolje ga je iskoristiti u nekom čiliju, takosima, ili gulašu uz začine koji će nadoknaditi manjak njegovog ukusa.

Med

Medu ne može da istekne rok trajanja, ali najbolje ga je konzumirati u okviru dvije godine dok ima najbolji kvalitet.

Džem i pekmez

Mogu trajati do godinu u špaizu ako su neotvoreni i šest mjeseci u frižideru jednom kada se otvore.

Kečap

Jedna od najpopularnijih namirnica u kuhinji nakon otvaranja može da traje do šest mjeseci .

Pakovana hrana

Žitarice, keks, krekeri, granola, pasta, čips ili pirinač, sigurne su za konzumaciju nakon isteka roka. Ali, postaće ustajale i razviti malo gori ukus i neće biti jednakog ukusa kao kada su “svježe” otvorene.

Šećer

Šećeru tehnički nikada ne istekne rok trajanja. Ali, za najbolju kvalitet i ukus, najbolje ga je iskoristiti u roku dvije godine.

Jogurt

Može biti dobar i do dvije sedmice nakon isteka roka. Ali, datum na pakovanju obično je “najbolje upotrijebiti do” pa ga dobro pomirišite ako neko vrijeme stoji otvoren, piše MSN.

Bonus video: