Najbolje kombinacije mesa i povrća za ukusan i hranjiv obrok

Isprobajte ove fantastične kombinacije telećeg i junećeg mesa i povrća za zdrav i ukusan obrok, a u AROMA, CITY i CONTO maketama možete kupiti visoko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

45433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Povrće i meso su često kombinovani u raznim receptima širom svijeta, a pravilno spajanje može napraviti čaroliju ukusa i dodati zdrave nutritivne vrijednosti vašem obroku. Koje su najbolje kombinacije telećeg i junećeg mesa i povrća kada su nutritivne koristi u pitanju?

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Teletina i svježe povrće

Najbolji izbor priloga uz meso je svježe povrće. Ova kombinacija je izuzetno dobra jer daje organizmu odličnu ravnotežu makro i mikronutrijenata zato što je teletina bogata proteinima, cinkom, gvožđem i kompleksom vitamina B, a sa druge strane svježe povrće, pored toga što je bogato raznim vitaminima, ne sadrži mnogo kalorija i ima visok nivo vlakana. Za koje god se svježe povrće odlučite, u ovoj kombinaciji, nećete pogriješiti. Često uz obrok dodamo i ugljene hidrate, poput hljeba. Probajte da ga isključite iz ove kombinacije i vidjećete da ćete imati više energije, bolju probavu i bez osjećaj umora i pospanosti poslije obroka

Teletina ili junetina sa patlidžanom i tikvicama

Patlidžan i tikvice su povrće koje se najbolje slaže sa teletinom. Teletina i ovo povrće zajedno stvaraju izvrstan ukus i daju tijelu zdrave nutrijente. Teletina je, kako smo već naveli, bogata proteinima, gvožđem te vitaminom B12, dok patlidžan i tikvice sadrže vlakna, kalijum i antioksidanse. Može se reći da su svršena kombinacija!

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Junetina i slatki krompir (batat)

Ukoliko želite da probate nešto novo, grilovana junetina i slatki krompir su harmonična kombinacija ukusa. Otkriven u predjelima Centralne i Južne Amerike za vrijeme Kolumbove ekspedicije, a do prije nekoliko godina batat je bio nepravedno zapostavljen u našoj ishrani. Ovaj daleki rođak bijelog krompira sadrži visok nivo beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, te sadrži vitamin C, E, K i B6 i B5. Što je batat crveniji to ima više beta-karotena, pa je izuzetno dobar za vid i imuni sistem.

Teletina i pečurke

Pečurke koje se koriste u ljudskoj ishrani ne spadaju u povrće, ali su savršen dodatak teletini u vidu sosa ili priloga jer se dobro slažu po ukusu i teksturi. One su niskokalorična hrana, ali daju organizmu energiju i osjećaj sitosti. U zavisnosti od vrste, sadrže određene količine selena koji omogućava tijelu da proizvede određene vrste enzima koji pomažu u sprječavaju oštećenja ćelija. Za njih se još može reći da su odlični busteri za imuni sistem i neizostavan sastojak u jelovniku za snižavanje tjelesne težine.

Kvalitetno i svježe meso preduslov je za ukusan i zdrav obrok, pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima, u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljen u skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i prerade svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Domaća mesara- biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi