Mesni rolat: Lako se sprema, odličan je i topao i hladan

Uz malo priloga i salate - dobićete odličan ručak

11466 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: mojeukusno.com
Ilustracija, Foto: mojeukusno.com

Rolat od mljevenog mesa lako ćete napraviti, a možete ga poslužiti uz krompir, pirinač ili, jednostavno, uz salatu koju volite. Zbog toga što mu je ukus odličan i kad je topao i kad je hladan može vam dobro doći kad želite da pripremite jelo koje će trajati dva dana

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaja
  • šaka sitno sjeckanog peršuna
  • jedno parče sredine starog hljeba namočenog u mlijeku, vegeta

Priprema:

U dublji sud staviti meso, dodati jaje, sitno nasjeckan crni luk, peršun i od mlijeka predhodno iscijedjen hljeb. Po ukusu, začiniti solju, biberom i vegetom te sve rukom dobro izmijesiti. Ostaviti na hladnom oko 30 minuta da se sastojci dobro sjedine.

Uzeti dublju a užu posudu za pečenje (kalup za hljeb) obložiti pek papirom i ravnomjerno rasporediti pripremljenu smjesu. Gornji površinu rolata blago premazati uljem i prekriti papirom za pečenje.

Tako pripremljen rolat staviti u predhodno zagrijanu rernu i peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Povremeno provjeravati i po potrebi regulisati temperaturu. Pred kraj pečenja skloniti gornji dio pek papira i ostaviti da gornja površina rolata dobije blago rumenu boju.

Gotov rolat ocijediti od masnoće, staviti na tacnu i služiti topao ili hladan, objašnjeno je na internet stranici mojeukusno.com

Bonus video: