Postoje znakovi: Koliko svježa piletina može da stoji u frižideru?

Provjerite koliko dugo piletina smije da bude u frižideru i prepoznajte kada više nije dobra za jelo

14358 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možda ste planirali da spremite obrok sa piletinom, ali niste imali vremena. Frižider je tu kako bi očuvao namirnice do pripreme, ali ako vas zanima koje namirnice, posebno piletina, smiju stajati u frižideru prije nego što se pokvare – evo odgovora.

Prema istraživanjima Centra za prevenciju bolesti, oko milion ljudi u Americi godišnje osjeti posljedice konzumacije stare piletine. Čak i kada je potpuno svježa, ona često sadrži bakterije, kao što je salmonela. Naravno, što je duže meso u frižideru, to će se bakterije više razmnožavati, prenosi ordinacija.hr.

Prema riječima stručnjaka, ako ste piletinu pravilno stavili u frižider, imate otprilike dva dana da ju pojedete prije nego što budete morali da ju bacite. Naravno, postoje i druge okolnosti koje mogu uticati na svježinu mesa, ali postoje i znaci koji će otkriti da ona više nije dobra za jelo. Ako se pitate kako da prepoznate razliku između piletine koja je za jelo i one koja nije, evo nekoliko savjeta.

Provjerite datume

Ako ste kupili svježu piletinu i odmah ju stavili u frižider, koristite ju do datuma isteka koji je odštampan na pakovanu. Prema riječima stručnjaka, svježa piletina, puretina i mljeveno meso bi trebali da se skuvaju ili zamrznu u roku od dva dana od kupovine.

Potražite promjene u boji

Promjena izgleda mesa može ukazati da je ono pokvareno. Kada je piletina svježa i dobra za jelo, često je svijetle boje uz bijele masnoće, a ako primjetite da je ona poprimila žućkastu boju, ili su se pojavile nijanse sive ili zelene, nemojte ju jesti.

Neugodan miris

Ovo nije profesionalni savjet, i sami ćete primijetiti neugodan miris, a on se može javiti bez obzira na to da li je piletina u frižideru ili nije. Ako ga primjetite, nemojte jesti piletinu.

Provjerite teksturu

Ako je piletina prošla test mirisa, ali joj se promijenila tekstura, to je još jedan znak za uzbunu. Kada je meso svježe, ono će biti sjajno i vlažno na dodir, ali ako je pokvareno, ono će postati ljepljivo i mljeckavo, a u tom slučaju piletinu treba odmah baciti.

Bonus video: