Bojanje i ukrašavanje jaja: Pet savršenih tehnika

Ako želite savršena jaja za Veliki petak, isprobajte neku od ovih tehnika

7693 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi su se nagledali raznih vodiča kako ofarbati jaja crvenom bojom, ali ako želite nešto malo drugačije, ovi savjeti vam mogu poslužiti čak i ako ste u škripcu sa vremenom.

Pjena za brijanje i boje za kolače

Skuvajte jaja, pa ih stavite u posudu sa sirćetom i ostavite da odstoje dvadesetak minuta kako bi se boja što bolje primila. Zatim nekoliko posuda, u zavisnosti od boja koje želite da upotrijebite, napunite pjenom za brijanje.

Po pjeni pospite nekoliko kapi boje za kolače. U zavisnosti od boje koju želite, možete posuti na jedan tanjir sa pjenom jednu, dvije ili više boja. Kašikom posute boje i pjenu izmiješajte i razvucite po tanjiru.Zatim uvaljajte jaja u obojenu pjenu i ostavite ih neko vrijeme, oko sat vremena ili više, da bi ljuska upila boju. Zatim isperite jaja i uživajte u komplimentima na račun savršenih jaja.

jaja
foto: Shutterstock

Pirinač i boja za kolače

Kao i za prethodan metod, i za ovaj su vam potrebna skuvana jaja i boja za kolače. Međutim, umjesto tanjira i pjene, uzmite kesu za zamrzivač i pirinač.

U zavisnosti od boje koju želite da dobijete, nakon što u kesu za zamrzivač stavite dvije-tri šake pirinča, stavite nekoliko kapi boja koje želite. Kada ubacite jaja u kesu sa ofarbanim pirinčem, polako ju tresite dok jaje ne poprimi boju.

jaja
foto: Shutterstock

Hladno vino

Farbanje jaja u vinu je odlična ideja za one koje žele drugačija jaja, a ne žele da potroše puno vremena i napora.

Jaja stavite u posudu i dodajte hladno vino po izboru, crno ili bijelo, pa kuvajte dok vino ne provri i zatim ostavite još 5 minuta da se kuva. Jaja kuvana u crnom vinu imaće osim „šljokica“ i tamnu ljubičasto-crvenu boju, dok ćete onima koja se kuvaju u bijelom vinu morati da dodate vještačku boju.

jaja
foto: Shutterstock

Skuvana jaja ostavite da odstoje u činiji sa vinom u kojoj su se kuvala barem osam sati ili preko noći. U tom periodu na njima će se pojaviti vinski kamen koji će ljuski dati svjetlucavi sjaj, kao da je jaje prekriveno šljokicama.

Nakon osam sati, stavite jaja da se osuše na krpi i spremna su za slaganje u korpicu. Ako ste jaja kuvali u bijelom vinu, nakon što su se skuvala, vinu dodajte boju za jaja pa ih ostavite da odstoje u toj mješavini osam sati ili preko noći.

jaja
foto: Shutterstock

Aluminijumska folija

Puno je zanimljivih tehnika farbanja jaja, ali farbanje aluminijumskom folijom je jedno od najlakših načina da dobijete sjajan rezultat bez mnogo muke.

Ukoliko jaje prije bojenja omotate u aluminijumsku foliju biće nejednako obojeno i dobićete zanimljivu šaru.

Blago zgužvajte aluminijumsku foliju, pa je ispravite i umotajte dobro kuvana jaja u nju. Sipajte boju iz kesice u posudu, pa dodajte jednu do dvije kašike sirćeta i nalijte vodu. Dobro promiješajte kako bi se boja razmutila.

Spuštajte umotana jaja u razmućenu boju, pa ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon što izvadite jaja, odmotajte foliju.

jaja
foto: Shutterstock

Dekupaž

Kada spremite tvrdo skuvana i ohlađena jaja, izdvojite dijelove salvete koje želite koristiti prilikom dekoracije jaja. Izdvojite samo gornji, najtanji sloj na kojem se nalazi slika.Važno je da na salvetama imate sitnije motive kako biste ih lijepo uklopili.

Jedno bjelance dobro razmutite tako da bude u pjenastom stanju. Komadić salvete prvo naslonite na suvo jaje, pa onda četkicu umočite u razmućeno bjelance i krenite da lijepite salvetu tako što ćete preko nje prelaziti četkicom. Vodite računa da ne pritiskate četkicu jer je raskvašena salveta veoma mekana i lako se može pocijepati.

Kada oblijepite jaje po želji, premazana jaja ostavite da se osuše. Kada jaja postanu potpuno suva, vaše savršeno dekupaž jaje će biti spremno.

jaja
foto: Shutterstock

Bonus video: