Nekoliko savjeta za konzumiranje hljeba i peciva

Aroma i City marketi vam žele lijep i uspješan radni dan, koji možete započeti sa ukusnim doručkom i najboljim hljebom i pecivima u gradu

43277 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Hljeb i razna peciva su nezaobilazan dio gotovo svakog našeg obroka, a zastupljeni su u gotovo svim kulturama širom svijeta. Kada se pokrene pitanje količine, usaglašena su mišljenja da vjerovatno jedemo hljeba i drugih ugljenih hidrata više nego što je potrebno. Sa druge strane, kada se odlučimo za određenu dijetu najčešće u potpunosti isključimo ugljene hidrate iz ishrane. Skloni smo mišljenju da ukoliko želimo da redukujemo tjelesnu težinu, potrebno je da izbacimo ugljene hidrate ili ih koristimo u ishrani u minimalnim količinama. Svaki oblik krajnosti nije dobar, od konzumiranja pri svakom obroku do potpunog izbacivanja iz ishrane. Koja je onda optimalna mjera i na koji način konzumirati ovu namirnicu?

Birajte hljeb i peciva od integralnog ili speltinog brašna i cijelog zrna. Hljebovi od cijelog zrna sadrže više vlakana i proteina pa su veoma hranjivi i mogu ubrzati efekat sitosti te smanjiti apetit, jer se sporije apsorbuju u organizmu. Bijelo brašno ima visok glikemijski indeks i organizam ga brže apsorbuje i razgrađuje. U tom momentu dolazi do povećanja šećera u krvi i osjećaja umora tj. pada energije.

Pazite na količinu koju konzumirate. Svakodnevno konzumiranje veće količine hljeba, posebno od bijelog brašna, povećava mogućnost uvećanja tjelesne težine. Uzimanje manje količine hljeba ili peciva, recimo jedna kriška po obroku, pomaže u smanjenju unosa kalorija i samim tim regulacije tjelesne težine. Jedan obrok – jedno parče hljeba je metod koji se može primijeniti, a da se ne odričemo omiljene namirnice. Osjećaj sitosti je prisutan, ali ne i osjećaj nadutosti i umora. Raznolik izbor peciva sa različitim namirnicama, poput svježeg povrća, omogućavaju bolju i uravnoteženiju ishranu.

Zamijenite unos drugih ugljenih hidrata hljebom od cijelog zrna. Ukoliko vam je određena vrsta pite ili tjestenine omiljena, probajte da je konzumirate jednom sedmično, dok ostalim danima kupujte hljebove od durum brašna, sa sjemenkama ili od cijelog zrna. Naravno i dalje je akcenat na umjerenosti.

Jedite hljeb sa povrćem. Uravnotežena i zdrava ishrana je ključna za dobrobit organizma. Parče hljeba sa obrok salatom od svježeg povrća je odličan ručak koji će vam omogućiti da unesete hranjive sastojke poput vitamina, minerala i vlakana.

Izbjegavajte konzumiranje peciva sa zasićenim kiselinama i mastima. Kombinacija puter, džem i hljeb je mnogima savršen doručak ali ga treba umjereno i povremeno konzumirati. Ukoliko je moguće, ove namirnice zamijenite sa domaćom ribljom ili pilećom paštetom, humusom ili nekim namazom od povrća. Ako volite slatke namaze, u blender ubacite bobičasto voće, kašiku lana i malo meda ili nekoliko urmi. Za nekoliko minuta ćete imati svjež džem, a uz čaj i parče hljeba ukusan i zdrav doručak.

Aroma pr
foto: Domaća trgovina

A da na tanjiru imate topla, ukusna peciva i hljebove pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. U ovim marketima radnim danima se peče preko 20 vrsta hljebova i peciva od različitih vrsta brašna i sjemenki. Za hranljiv i ukusan doručak izdvajamo beskvasne hljebove pripremljene po specijalnoj recepturi, te druge vrste hljebova i peciva od integralnog, durum brašna i sjemenki.

AROMA i CITY marketi

Sve za tebe!