Poslastica za vikend: Čokoladna kikiriki torta bez vještačkog šećera

Mjere su za uski kalup za hljeb, a vi ih možete prilagoditi svojim potrebama

7289 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi pravi sladokusci znaju da su kikiriki i čokolada fantastična kombinacija. Torta bez vještačkog šećera koja se ne peče, može biti odličan izbor kad odlučite da se zasladite. Ako vodite računa o broju kalorija koje unosite, preporučujemo vam da obratite pažnju na količinu, nikako i da ne probate poslasticu bogatu izuzetno zanimljivog ukusa.

Sastojci:

  • 65 g pečenih lješnika
  • 65 g blanširanog kikirikija
  • 2 kašike mljevenog lanenog sjemena
  • 110g sirovih urmi bez koštica
  • 1+1 velika kašika kikiriki putera
  • 250 ml gustog kokosovog mlijeka
  • 150 g crne čokolade

Priprema:

Kokosovo mlijeko hladiti u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Tako će se izdvojiti kokosov krem od kokosove vode.

Lješnjik, kikiriki i mljeveni lan usitnite u sjeckalici pa im dodajte urme i kikiriki puter i izblendajte opet dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Utisnite je u dno kalupa ili neku posudu obložite papirom za pečenje tako da ivice papira vire van posude, kako biste na kraju mogli da izvadite tortu iz posude.

U šerpici zagrijte kokosov krem - gusti dio koji se izdvojio hlađenjem kokosovog mlijeka pa sklonite sa ringle i u njemu otopite čokoladu.

Ukoliko koristite kvalitetnu čokoladu sa 70% kakaa ili više, dodajte i malo zasladjivača, kašiku ili dvije kokosovog šećera ili agava sirupa. Alko koristite običnu čokoladu za kuvanje nema potrebe za dodatnim zasladjivanjem. U tu smjesu umutite jednu veliku kašiku kikiriki putera.

Sipajte preko podloge i ohladite u frižideru preko noći ili u zamrzivaču na sat do dva - potrebno je da se torta stegne, pa je zatim izvadite iz kalupa i uživajte.

Bonus video: