Ćufte – sočni zalogaji za sva godišnja doba

Posjetite AROMA, CITY i CONTO markete i iskoristite povoljnosti kupovine sa Club plus karticom ili aplikacijom.

26149 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Za ćufte se može reći da su omiljeno jelo cijele porodice, a posebno djece. Ovo popularno jelo, od mljevenog mesa oblikovanog u loptice, ima svoju dugu istoriju u raznim svjetskim kuhinjama. Smatra se da je porijeklom iz srednjovjekovnog Bliskog istoka, a vremenom se proširilo na cijeli svijet. Postoji legenda iz 19. vijeka, koja kaže, da je kraljica Viktorija prilikom posjete tadašnjoj Italiji probala jelo sa ćuftama koje joj se toliko dopalo da je od kuvara tražila da otkrije tajnu recepta.

Mljeveno meso je osnovni sastojak ovog jela, dok su se kroz mnoge kuhinje mijenjali začini, umaci i načini termičke obrade. Svaka kuhinja je unijela svoj jedinstveni pečat u pripremu ćufti, a u našoj zemlji se najčešće priprema po italijanskim recepturama. Jedno od najpoznatijih na svijetu je upravo italijansko jelo „spaghetti i polpette", ćufte sa špagetama u paradajz sosu. U turskoj kuhinji se sočne ćufte služe sa začinjenim jogurtom, dok se u indijskoj priprema jelo pod nazivom „kofta“, a kari je dominantan začin. Švedsko jelo „köttbullar", je takođe svjetski poznato, a ćufte se služe sa pire krompirom i brusnicama. Postoje razne varijacije, pa se sve više ćufte pripremaju od tikvica, šargarepe ili mahunarki. Ipak, u gotovo svim kulturama glavni sastojak je mljeveno meso, a najčešće se se koristi jagnjeće, svinjsko ili goveđe. Začinjeno sa različitim začinima i biljem, ćufte se mogu peći, pržiti ili kuvati u umaku, a najčešće se serviraju sa prilozima kao što su tjestenine, krompir ili pirinač.

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Ćufte su jelo koje mami svojim ukusom i mirisom, pa se pripremaju tokom cijele godine. Tokom ljeta je potrebno dodatno obratiti pažnju na kvalitet mesa, upravo zbog visokih spoljnih temperatura. Pored toga, od kvaliteta mesa zavisiće i sam ukusu jela koje spremamo. Kvalitetno i svježe meso je preduslov za ukusne i zdrave ljetnje obroke, pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima, u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljen u skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i prerade svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Posjetite AROMA, CITY i CONTO markete i iskoristite povoljnosti kupovine sa Club plus karticom ili aplikacijom.

Domaća mesara - biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi