Vege lazanje: Recept kojem ni mesojedi neće odoljeti

Ako ste u potrazi za dobrim receptom za vege lazanje, na pravom ste mjestu

13876 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

I dok u ‘klasične’ lazanje ide mljeveno meso, sir i umak od paradajza, u vege lazanje, za koji vam donosimo recept, ide puno više povrća i nema mesa.

S puno povrća, od pečurki, kukuruza i pasulja, prema ovom receptu napravićete bezmesne lazanje kojima niko neće moći odoljeti.

Sastojci:

– 4 crvene rog paprike

– 1 tikvica

– 1 patlidžan

– 2 šargarepe

– 1 luk

– 3 češnja bijelog luka

– 300 grama pečurki po želji

– 200 grama kukuruza

– 200 grama pasulja iz konzerve

– 200 grama gauda sira

– 100 grama mocarela sira

Osim toga, trebaće vam i:

– listovi za lazanje

– pasirani paradajz

– maslinovo ulje

– šećer

– bosiljak

– origano

– mlijeko

– brašno

– maslac

– so

– papar

– muškatni oraščić

Priprema:

1. Paprike prerežite na pola, posložite ih u vatrostalnu posudu prekrivenu papirom za pečenje tako da im ‘koža’ bude na vanjskoj strani i na 10 minuta ih ispecite u rerni. Kada ih ispečete, stavite ih u posudu s poklopcem dok se ne ohlade. Tako ćete moći lagano skinuti ‘kožicu’, a kada to napravite izrežite papriku na kockice, piše N1.

2. Patlidžan narežite na ploške po dužini. Posložite ih na tacnu prethodno obloženu papirnim ubrusima i malo posolite kako bi pustili vodu. Isto napravite i s tikvicama. Gljive narežite na kriške.

3. Šargarepu, luk i bijeli luk nasjeckajte na kockice. Na malo maslinovog ulja u tavici pržite luk i bijeli luk. Nakon što dobije zlatnu boju, dodajte pečurke i na kratko ispecite. Nakon toga dodaje ostatak povrća koje ste prethodno pripremili. Dinstajte oko 20 minuta, a nakon toga dodajte pasulj i kukuruz iz konzerve. Začinite po želji, kratko još ispecite i ostavite da se ohladi.

4. Bešamel pripremite tako da na otprilike 50 grama maslaca ispržite malo brašna i onda ulijte mlako mlijeko. Cijelo vrijeme miješajte mutilicom da ne nastanu grudice, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte so, papar i muskatni oraščić.

5. Pasirani paradajz dinstajte na malo maslinovog ulja uz dodatak šećera i bosiljka.

6. U posudu za pečenje prvo ulijte dinstanu pasiranu rajčicu, pa onda na to posložite kore za lazanje. Na to stavite red namaza od povrća i na to stavite malo bešamela, čisto da pokrije sve povrće (nemojte pretjerivati s bešamelom jer će vam trebati za posljednji preliv). Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke (osim bešamela) i zadnji sloj neka završi s redom lazanja. Lazanje prelijte ostatkom bešamela i na to narendajte gauda sir.

7. Vege lazanje pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja, ostavite lazanje da odstoje oko 15 minuta da se ohlade.

Povrće u vege lazanjama možete staviti po želji, a ne nužno kako piše u receptu. Uz lazanje možete poslužiti salatu od rukole, čeri paradajza, feta sira i sjemenki bundeve.

I za kraj, za one koji više vole gledati nego čitati, donosimo jedan video recept za ukusne vegetarijanske lazanje.

Prijatno!

Bonus video: