Dva mita o hljebu i mesu koja nisu istinita

Hljeb je ne samo dobar izvor ugljenih hidrata već i bjelančevina, a količina masti najviše zavisi od načina pripreme

16211 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Među ljudima kruži mit da meso sadrži samo bjelančevine, a hljeb da je izvor jedino ugljenih hidrata. To uvjerenje je pogrešno, ističu na Institutu za nutricionizam u Ljubljani, prenosi N1.

Većina namirnica po pravilu sadži različite makronutrijente i to u različitom odnosu.

Za hljeb, recimo, često čujemo da sadrži samo ugljene hidrate, što nije tačno. Dr Živa Lavriša s ljubljanskog Instituta za nutricionizam kaže: “Ugljenih hidrata u hljebu je oko polovine, osim njih hljeb sadrži i oko 10 odsto bjelančevina i između 2 i 10 odsto prehrambenih vlakana. Sastav hljeba, naravno, najviše zavisi od vrste brašna. Brašno od cijelog zrna sadrži više bjelančevina i prehrambenih vlakana što značajno utiče i na sastav hljeba.”

Hljeb je dakle ne samo dobar izvor ugljenih hidrata već i bjelančevina, a količina masti najviše zavisi od načina pripreme.

S druge strane, meso je ne samo dobar izvor bjelančevina već može sadržati i dosta masti, što zavisi od vrste mesa.

Čest stereotip je da meso sadrži samo bjelančevine, što nije tačno.

“Samo meso u stvarnosti sadrži približno 25 odsto bjelančevine, što je u poređenju s drugim namirnicama dosta visoka vrijednost. Zato o mesu govorimo kao o proteinskoj namirnici”, kaže Lavriša.

“Ostale djelove mase mesa čini većinom voda te – u zavisnosti od vrste mesa – veći ili manji udio čini mast. Manji dio mase mesa predstavljaju i neki mikronutrijenti, kao što su vitamin B12 i gvožđe.”

Bonus video: