Naša pekara - kreativni i neodoljivi zalogaji za tople ljetnje dane

Uz Aroma i City pekaru brzo i lako do ukusnih i zdravih obroka, bez kuvanja tokom vrelih ljetnjih dana

37244 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Tokom ljeta dok su temperature iznad 35 °C, organizam pokušava da se prilagodi novonastalim okolnostima. Instinktivno, tijelo želi da se rashladi, pa je potrebno unositi što više tečnosti, izmijeniti ishranu i prilagoditi je visokim spoljnim temperaturama. U ovakvim situacijama logično je da izbjegavamo pripremu obroka koji zahtijevaju duže kuvanje ili pečenje. Tada je najbolje odabrati obroke koji se brzo pripremaju, sadrže dovoljne količine voća, povrća i drugih hranjivih materija, a za koje nije potrebna duga termička obrada.

Pored vode, koja je esencijalna, namirnice koje hlade organizam su svježe ili blago bareno i grilovano sezonsko povrće, voće poput lubenice ili dinje, te čaj ili limunada. Kombinacija ovih namirnica sa parčetom svježeg hljeba i sira je pravi obrok za tople ljetnje dane. Jedno od tih ukusnih jela koja se brzo pripremaju su brusketi. Možemo ih sa punim pravom nazvati ljetnjim zalogajima. Najčešće se služe kao predjelo, a tokom ovog perioda mogu biti odličan izbor za doručak, večeru pa čak i ručak.

Pri pripremi ovih zalogajčića, kreativnosti i kombinacijama ukusa nema kraja. Ipak, osnov dobrog ukusa je izbor kvalitetnih namirnica, svježeg i hrskavog hljeba kao što je baget sa heljdinim brašnom ili speltom. Parče hljeba se može premazati sa krem sirom, humusom ili maslinovim uljem pa na to dodati sjeckani paradajz sa začinskim biljem i bijelim lukom. Za ljubitelje sira i mesa dodati parče kozjeg ili drugog sira po izboru, te nekoliko kockica grilovane piletine. Ukusni i sočni brusketi se pripremaju i od grilovanih tikvica, paprika ili patlidžana začinjenih sa svježim začinskim biljem i ljutom papričicom. Za samo trideset minuta, dobićete pikantan ali ukusan ljetnji obrok. Bašte i pijace su prepune raznog povrća, pa je izbor toliko raznolik da možete napraviti čak i desetak kombinacija za samo jedan obrok.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Ovo je period putovanja, a za ljubitelje aktivnog odmora u svježijim planinskim predjelima sendvič je odličan izbor. Odabir namirnica za sendvič, može biti zabavan i kreativan proces. Za dobar sendvič birajte peciva kao što su lepinjice, kroasane ili kiflice od integralnog brašna, a za nadjev tanke trake svježeg povrća kao što su krastavac, šargarepa, paprika, paradajz, sa osvježavajućim prelivima po vašem izboru. Za zahtjevnije planinske šetnje u sendviče dodajte pršut ili neko drugo meso. Da bi obrok učinili zanimljivijim, za ljubitelje slatko-slanih ukusa u sendvič sa povrćem i sirom stavite nekoliko kockica ananasa, breskve ili urme. Ovi ukusi su toliko harmonični da vrijedi probati.

A da na tanjiru za obrok imate raznovrsne i zdrave hljebove i peciva pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. U ovim marketima radnim danima se peče preko 25 vrsta svježeg hljeba i peciva od različitih vrsta brašna i sjemenki. Za hranljiv i ukusan obrok izdvajamo hljeb Altamura, miješani kukuruzni hljeb sa sjemenkama i domaći rustični hljeb iz Aroma i City marketa.

Aroma i City marketi

Sve za tebe!