Tart od borovnice: Recepti za jednostavan, a ukusan ljetni dezert

Riječ “tart” dolazi iz srednjovjekovnog latinskog izraza “tartus” koji znači “otvoreno jelo”. Taj izraz opisuje karakteristično otvoreni oblik tarta, gdje je preliv vidljiv na površini

15677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na stolovima širom svijeta ljeti će se zasigurno naći jedna od omiljenih poslastica - tart od borovnice.

Ovaj desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo tijesto, osvaja nepce i srca ljubitelja slatkog. No, kroz slatki ukus tarta od borovnice kriju se mnoge priče – od tradicije njegove izrade, pa sve do zdravstvenih blagodati koje pruža.

Što je tačno tart od borovnice?

U našim se krajevima riječ “tart” baš i nije koristila do prije nekoliko godina, te će mnogi možda reći da je riječ o piti od borovnice. Međutim, recept je ipak malo drugačiji, a za pripremu se ne moraju nužno koristiti samo borovnice. Pronaći ćete tako sigurno recepte za tart od borovnice koji sadrže i drugo voće, sirupe ili svježi sir. Ni s čim od navedenog nećete pogriješiti, prenosi N1 Hrvatska.

No, što je uopšte tart?

Tart je vrsta pečenog slatkog ili slanog jela koje se sastoji od tankog sloja tijesta na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim prelivima. Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremama ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Također, postoje i slani tartovi s punjenjem od povrća, mesa, sireva i drugih sastojaka.

Korijeni tarta od borovnice sežu unazad u srednji vijek, kada su se počeli razvijati prvi oblici pečenih jela s tijestom koje je služilo kao posuda za preliv. Riječ “tart” dolazi iz srednjovjekovnog latinskog izraza “tartus” koji znači “otvoreno jelo”. Taj izraz opisuje karakteristično otvoreni oblik tarta, gdje je preliv vidljiv na površini.

U početku su tartovi bili jednostavni i pripremali su se s voćem ili povrćem. Tijesto je služilo kao praktičan način da se sačuva i posluži hrskava podloga za preliv. Kako su se gastronomske tehnike razvijale, tartovi su postajali sve popularniji i više sofisticirani. Tokom vremena, tijesto za tart je evoluiralo i postalo je bogatije, uz dodatak sastojaka poput maslaca, jaja i šećera. U francuskoj kuhinji, tartovi su posebno dobili na značaju, a poznata francuska varijanta je tart s voćem, poznat kao “tarte aux fruits” ili “tarte aux pommes” (tart s jabukama).

Tartovi su danas omiljeni dezert u mnogim kuhinjama širom svijeta. Različiti krajevi imaju svoje karakteristične recepte i lokalne varijacije. Moderne verzije tartova mogu se naći s različitim voćem – jabukama, jagodama, borovnicama, šljivama, čokoladom, kremama od sira, limuna, narandže te raznim drugim kombinacijama ukusa.

Tart od borovnice: Recepti

Iako tart ne morate nužno raditi od borovnice, svakako se savjetuje imati ih na jelovniku, naročito dok im je sezona. Borovnice su bogate antioksidansima poput flavonoida, antocijana i vitamina C, a relativno su niskokalorične.

Zašto je dobar mak? Sjajni recepti za poslastice koje će oduševiti cijelu porodicu.

Redovna konzumacija borovnica povezana je smanjenjem rizika od hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i određeni oblici raka. Osim toga, preporučuju se jesti za zdravlje mozga jer smanjuju rizik od kognitivnih poremećaja poput Alchajmerove bolesti.

Poznate su i po tome da smanjuju upale, dobre su za kožu te mogu pomoći u sprečavanju nastanka bora. Više je nego dovoljno razloga da i ovo ljeto pripremite tart od borovnica.

Recept za tart od borovnice

Sastojci za tijesto:

– 250 g glatkog brašna

– 120 g maslaca (hladnog i narezanog na komadiće)

– 2 kašičice šećera

– prstohvat soli

– 1 jaje (lagano razmućeno)

– 2-3 žlice hladne vode (po potrebi)

Sastojci za preliv:

– 500 g svježih borovnica

– 1/2 šoljice šećera

– 2 kašičice brašna (za zgušnjavanje soka borovnica)

– 1 kašičica svježeg soka od limuna

– prstohvat soli

Uputstva

1. Priprema tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli.

Dodajte narezani hladni maslac u brašno i utrljajte ga prstima dok smjesa ne postane mrvičasta.

Dodajte razmućeno jaje u smjesu i miješajte viljuškom ili rukama dok se ne formira tijesto. Ako je tijesto suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašičicu po kašičicu, dok se tijesto ne poveže.

Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.

2. Priprema preliva:

U zdjeli pomiješajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Priprema tarta:

Prethodno ugrijte rernu na 190°C.

Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.

Prebacite tijesto u kalup, oblikujte ivice i izbušite tijesto viljuškom.

Rasporedite smjesu borovnica preko tijesta u kalupu. Pecite tart u prethodno ugrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i tijesto zlatno smeđe. Po želji, posipajte tart šećerom u prahu prije posluživanja.

Recept za tart od borovnica s bademima

Sastojci za tijesto (pogledaj u ranijem receptu)

Sastojci za preliv:

– 500 g svježih borovnica

– pola šoljice šećera

– 2 kašike maslaca (rastopljenog)

– pola šoljice mljevenih badema

– 2 kašike meda

– prstohvat soli

– 1 jaje (za premazivanje tijesta)

Priprema:

Slijedite korake iz prethodnog recepta za pripremu tijesta.

Za preliv u zdjeli pomiješajte borovnice, šećer, rastopljeni maslac, mljevene bademe, med i prstohvat soli. Rasporedite smjesu borovnica preko tijesta u kalupu. Premažite ivice tijesta razmućenim jajetom.

Pecite tart u prethodno ugrijanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i tijesto zlatno smeđe. Izvadite tart iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi prije posluživanja.

Recept za tart s borovnicama i sirom

Sastojci:

– tijesto pripremite prema uputstvima iz prvog recepta

– 500 g svježih borovnica

– 1/2 šoljice šećera

– 250 g krem sira

– 1/4 kašike šećera u prahu

– 1 kašičica ekstrakta vanilije

– prstohvat soli

– 1 jaje (za premazivanje tijesta)

Priprema:

Pripremite tijesto prema ranijim uputstvima i ostavite da se hladi u frižideru. Tada u zdjeli pomiješajte borovnice i pola šoljice šećera. U drugoj zdjeli pomiješajte kremasti sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i prstohvat soli dok ne dobijete glatku kremu.

Prelijte kremu od sira preko tijesta u kalupu pa na to rasporedite smjesu borovnica preko kreme. Premažite ivice tijesta razmućenim jajetom. Pecite 30-ak minuta dok borovnice ne postanu mekane, a tijesto zlatno smeđe boje. Ohladite prije posluživanja i uredite po želji.

Trikovi za savršeno tijesto za tart

Iako uvijek možete kupiti gotovo tijesto za tart od borovnica, svakako preporučujemo da ga pokušate napraviti sami. Da bi vam tijesto svakog puta ispalo savršeno, donosimo par trikova za izradu tarta od borovnice s kojima ćete postati pravi poslastičar.

1. Tijesto mora biti hladno prije pečenja

Prije nego što stavite tijesto u tart kalup, dobro ga ohladite u hladnjaku barem 30 minuta ili više. Hladno tijesto će zadržati oblik i spriječiti da se tijesto previše rastegne i spljošti prilikom pečenja.

2. Upotrijebite griz ili prezlu

Ako radite tartove s vodenastim voćem poput jagoda, trešanja ili bobičastog voća, posipanje griza ili prezla na dno tijesta prije dodavanja voća može apsorbovati višak soka i spriječiti da tijesto postane gnjecavo.

3. Premažite tijesto jajetom

Prije stavljanja voća ili drugog preliva na tijesto, premažite ga tankim slojem umućenog jajeta. Ovo će stvoriti zaštitni sloj i spriječiti da se u tijesto natopi sok iz preliva te će tako ostati hrskavo.

4. Rasporedite voće ravnomjerno

Kako biste osigurali ravnomjerno raspoređivanje voća ili preliva, pokušajte ga pravilno rasporediti u slojevima jer će tako voće biti ravnomjerno pečeno.

5. Pratite temperaturu rerne

Tartovi se obično peku na nižim temperaturama kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje i spriječilo zagorijevanje. Stoga, pažljivo pratite temperaturu rerne kako biste postigli savršen rezultat.

Bonus video: