Naša pekara – slatka priča o krofnama

Krofne, te pufnaste i slatke poslastice, uvijek svježe možete naći u Aroma i City marketima. Svakog jutra na police ovih marketa stižu slasni zalogaji punjeni crnom čokoladom i raznim prelivima te šarenim i čokoladnim mrvicama

25471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Priča o nastanku krofni nikad do kraja nije istražena i otkrivena. Po nekim saznanjima seže još iz antičke Grčke i Rimskog carstva. Mnoge zemlje pretenduju na to da su baš u njihovim krajevima nastale ove slatke okruglice ali tačno porijeklo vjerovatno nikada nećemo saznati. Bez obzira na to, za njih se može reći da su istoriju ispisale raznim ukusima jer su se kroz vrijeme mijenjale po svom obliku, teksturi i sastavu. Krofne koje danas poznajemo se prave od jaja, brašna, posebnog kvasca ili praška za pecivo, a zaslađene su sa čokoladom, marmeladom, raznobojnim šećernim mrvicama i glazurama. Bez sumnje ova poslastica osvojila je cijeli svijet svojom vazdušastom teksturom i jednostavnim a prelijepim ukusom.

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Krofne su kroz vrijeme bile podložne različitim recepturama, pa tako većina kultura ima svoje krofnaste poslastice. Od francuskih „beigneta", italijanskih „zappola“, američkih „doughnut” do njemačkih „berrlinere“ i “kraphen” od koji smo i mi preuzeli naziv.

Danas se organizuju takmičenja u pripremi najukusnijih krofni. U nekim zemljama postoje specijalni „Dani krofni“, a prvi petak u junu proglašen je za „svjetski Dan krofni“, tako da se mogu nazvati i posebnim praznikom sreće. One su osvojile i svijet filma, pa u su detektivskim filovima nezaobilazna užina poznatih protagonista, a u legendarnoj seriji „The Simpsons“ u jednom momentu se stvara novi svijet u obliku krofne. Krofne su bile dio pop kulture pa ih je Andy Warhol, jedan od najvećih umjetnika ovog pravca, prikazao na svojim umjetničkim djelima.

Domaća trgovina - Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Simbol slatkog užitka kojem je teško odoljeti, ove pufnaste okrugle poslastice svakim zalogajem obraduju naša nepca. Ipak, u ovom užitku kao i kada je konzumiranje i drugih namirnica koje sadrže šećer treba biti umjeren.

U AROMA i CITY marketima možete odabrati svoje omiljene ukuse krofni, sa čokoladom, bijelim kremom ili slatkom šećernom glazurom posutim sa šarenim čokoladnim mrvicama. Uživajte u slatkim zalogajima, a uvijek svježe i sočne krofne možete naći u svim Aroma i City pekarama.

Aroma i City marketi

Sve za tebe!