Krompir, meso i patlidžan – kako se čudno kaže musaka

Tokom vrelih ljetnjih dana potrebno je obratiti pažnju gdje kupujemo svježe meso.. U Aroma, City i Conto marketima zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu svježeg mesa nema razlike. Zdravo, svježe, sigurno!

34312 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Slojevi zapečenog krompira i mljevenog mesa, preliveni sa bešamel sosom i začinjeni najfinijim začinskim biljem, ovaj gastronomski dragulj se zove musaka. Nezaobilazna širom svijeta, musaka nosi bogatu istoriju i ukorijenjena je u tradiciju mnogih naroda. Zašto je toliko omiljena i vijekovima čuvana? Ovo jelo je simbol zajedništva gdje su se porodice i prijatelji vijekovima okupljali oko trpeze i ravnopravno među sobom dijelili hranu.

Musaka se pravila hiljadama godina unazad, a pretpostavlja se da je nastala u vrijeme antičke Grčke i tadašnjeg Rima. Samo podneblje je oblikovalo ovo jelo pa su se od tada do danas zadržala tri osnovna sastojka, a to su meso, krompir i patlidžan.

Moglo bi se reći da je najpoznatija grčka musaka. Jelo koje sadrži više slojeva tanko narezanog patlidžana, krompira i mljevenog jagnjećeg ili junećeg mesa obavezno se začini sa aromatizovanim začinskim biljem i prelije sa svježe pripremljenim bešamel sosom.

Vremenom se ovo jelo proširilo na druge narode pa se na Mediteranu i Balkanu do danas odomaćilo kao jedno od najčešće spremanih jela. Ipak, patlidžan se polako izgubio tokom vremena pa se musaka kod nas najčešće sprema sa krompirom i mesom posuta bijelim sosom po izboru. Mješavina začinskog bilja koja se koristi karakteristična je za naše podneblje.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

U arapskim zemljama pored osnovnih sastojaka dodaje se i cimet, kardamom ili badem pa čarolija ukusa rasplamsava nepca. Ljepota ovog jela upravo je u igranju sa začinima i aromama karakterističnim za određeno podneblje. Proces pripreme je isti ali ukusi mogu biti različiti i specifični.

Razne epohe su prošle, prehrambene navike i trendovi su se izmijenili, a ovo jelo je uspjelo da odoli i opstane. Gastronomski izazovi su mnogo lakši za prebroditi ukoliko imate kvalitetno i svježe meso kao jedan od osnovnih sastojaka musake. To je preduslov za ukusne i zdrave ljetnje obroke, pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima, u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljen u skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i prerade svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Posjetite AROMA, CITY i CONTO markete i iskoristite povoljnosti kupovine sa Club plus karticom ili aplikacijom.

Domaća mesara - biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi