Čisti bolje od sirćeta i sode bikarbone: Pri ruci vam je

Najdjelotvornije uklanja kamenac, rđu i druge nečistoće

81438 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je riječ o domaćim rješenjima za čišćenje, uveliko se oslanjamo na sodu bikarbonu i sirće. Ali, ne treba zaboraviti ni limunsku kisjelinu. Ovaj proizvod može se koristiti za uklanjanje kamenca s posuđa, površina i uređaja kao što su mašina za pranje suđa ili mašine za veš.

Za one koji žive u području s tvrdom vodom, kamenac je životna činjenica. Ovaj bezopasni bijeli talog koji se nakuplja u uređajima koji koriste vodu, kao što su kuvala za vodu, aparati za kafu, mašine za pranje veša i suđa, negativno utiču na energetsku efikasnost uređaja - što znači da je za zagrijavanje vode potrebno više vremena i više energije, a time i novca. Kamenac utiče i na životni vijek uređaja.

Zato kamenac iz uređaja treba redovito uklanjati. I iako u lokalnoj prodavnici možete kupiti sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite da čistite bez hemikalija, uz sodu i sirće na raspolaganju imate i limunsku kiselinu, koja je za razliku od sirćeta bez mirisa, a jednako djelotvorna.

Limunska kisjelina proizvodi se fermentacijom šećera pomoću gljivice Aspergillus niger, a upotrebljava se za pripremu napitaka, konzervisanje namirnica i kao sredstvo za čišćenje.

Napunite kuvalo vodom do četvrtine, pustite da provri, dodajte limunsku kisjelinu i ostavite sat ili dva. Dobro isperite i koristite. Blistaće.

Za čišćenje mašine za sudove ulijte kesicu limunske kisjeline u odjeljak za tablete i pokrenite mašinu na standardnom programu pranja posuđa. Iznenadićete se koliko je posuđe sjajno i koliko je mašina čista.

Za svjetlucavi umivaonik uradite sljedeće: umivaonik pospite sodom bikarbonom i sadržajem jedne kesice limunske kiseline. Pričekajte nekoliko minuta i nježno istrljajte sunđerom i isperite vodom, piše Jutarnji list.

Bonus video: