Ovih devet namirnica treba držati u frižideru, ali ih rijetko ko stavlja

Među namirnicama su pite, tortilje, citrusi...

13154 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji mnogo namirnica koje možda ne izgledaju kao da treba da budu u frižideru, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da budu jer je to siguran način da se njihov rok trajanja maksimizira, pa čak i njihov ukus, piše N1 Zagreb.

Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mjesto – u frižider, prenosi Njujork post.

Tortilje

Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer – kao što obično piše sitnim slovima – mogu da traju mnogo duže. Za kvalitet se koristi datum na njihovoj ambalaži, pa kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati po isteku roka trajanja, ako nema znakova kvarenja“, kažu iz Akademije.

Pite

Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije. Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Poslije toga treba da odu pravo u frižider i da se pojedu u roku od tri do četiri dana ili zamrznu“, napominju iz Akademije.

Takođe, voćne pite mogu da se čuvaju na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.

Sirup

Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Međutim, stručnjaci savjetuju da će držanje sirupa u frižideru značajno produžiti njegov život.

„Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može ostati svjež do godinu dana. Međutim, ako primijetite bilo kakvu pojavu buđi, obavezno je odmah bacite“, kažu oni. Ovo važi i za čokoladni sirup koji može da preživi šest mjeseci nakon otvaranja.

Citrusi

Citrusno voće kao što su pomorandže, limete i limuni treba da se čuvaju u frižideru da bi se njihova upotreba produžila na više od mjesec dana. „Ako se čuvaju u frižideru, citrusi mogu da izdrže tri do šest nedjelja“, rekla je Kristina Vord, viši direktor kompanije Sunkist Grovers.

„Grejpfrut se može čuvati na toplijim temperaturama“.

Kukuruz

Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava kada je hladan, jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Osim ako ne namjeravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci Akademije, prenosi Večernji list.

Maslac od kikirikija

Rashlađivanje putera od kikirikija je lak potez za izbjegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Margaret A. Kuper sa Univerziteta u Arizoni.

„Pošto ne sadrži konzervanse ili stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru da bi se održala svježina i spriječilo odvajanje ulja“, objasnila je ona, „Izdvojeno ulje u nehlađenom prirodnom puteru od kikirikija je veća vjerovatnoća da će prije da užegne, što će dovesti do neprijatnog ukusa. i teksture“.

Kečap

Proizvođač kečapa, Heinz, nedavno je najavio da kečap uvijek treba držati u frižideru.

Akademija za ishranu i dijetetiku je primijetila da će rashlađeni kečap trajati do šest mjeseci: „Dok će njegov visok sadržaj kiselina ubiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svježine“.

Integralno pšenično brašno

Predmeti od cijelih pšenica, poput brašna, mogu postati veoma zahtjevni za rukovanje, kažu stručnjaci.

„Nažalost, ukus cijelih žitarica počinje da nestaje nakon mljevenja zrna. A bez posebne pažnje, brašno od cijelog zrna može da postane u najboljem slučaju bljutavo i gorko tokom vremena“, navodi King Arthur Baking Compani na svojoj veb stranici.

„Što je okruženje za skladištenje hladnije i tamnije, to će brašno od cijelog zrna duže trajati. Toplota i svjetlost povećavaju stopu oksidacije, tako da je skladištenje u zamrzivaču idealno”.

Puter

Iako Uprava za hranu i lijekove izvještava da je ostavljanje putera i margarina na sobnoj temperaturi tehnički bezbjedno, to gotovo garantuje da će da užegli. „Margarin se može odvojiti na ulje ili vodu i čvrste materije ako se ne hladi, iako će biti bezbjedan“, navodi FDA.

Bonus video: